Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.07.2024 10:05

Predstavitelia SK8 a ZMOS odmietli plánovanú centralizáciu kohéznej politiky EÚ


Na ilustračnej snímke predseda SK8 Jozef Viskupič a predseda ZMOS Jozef Božik. FOTO: TASR/Pavel Neubauer


Predstavitelia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasia s návrhom predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorý by mal vplyv na kohéznu politiku Európskej únie (EÚ).


Na základe reformy by malo dôjsť k centralizácii eurofondov, čo by vo výraznej miere oslabilo fungovanie tejto politiky, zhodli sa v utorok na tlačovej konferencii predstavitelia oboch združení. Ku zmene by malo dôjsť po roku 2027 v novom programovom období EÚ.

"Kohézna politika EÚ má strategický a nezameniteľný význam pre slovenské samosprávy a dlhodobo prispieva k rozvoju regiónov, obcí a miest a k zlepšovaniu kvality života našich obyvateľov. Akákoľvek politika alebo politická iniciatíva alebo ambícia bez jej územného ukotvenia nemá šancu na úspešnú realizáciu," uviedol predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Zástupcovia oboch združení sa zhodli, že hlavnými aktérmi hospodárskeho a sociálneho rozvoja na nižších úrovniach sú predovšetkým samosprávy, obce, mestá a kraje. Centralizáciou rozpočtu by podľa nich došlo k oslabeniu rozpočtového zázemia a zníženiu významu kohéznej politiky na úrovni EÚ. SK8 a ZMOS zároveň vyjadrili podporu predsedovi Európskeho výboru regiónov Vascovi Alvesovi Cordeirovi, ktorý v súvislosti so zachovaním silnej kohéznej politiky adresoval list predsedníčke EK.         

"Pokiaľ by mala byť politika kohézie centralizovaná, tak sa bude vzďaľovať potrebám občanov a bude sa vzďaľovať potrebám miest, obcí a regiónov v rámci Slovenska," skonštatoval predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Zároveň vyzval všetkých novozvolených europoslancov za Slovensko, aby v Európskom parlamente jednoznačne prezentovali spoločný záujem SK8 a ZMOS.

Predstavitelia upozornili na dôležitosť danej politiky a špecifikovali, že v rámci rozpočtu EÚ predstavuje približne tretinu celkovej výšky. "Kohézna politika má naozaj strategický význam pre regionálny rozvoj na celom území Slovenska, a preto nemôžme súhlasiť s návrhmi, ktoré by sa ju snažili nejakým spôsobom buď obmedzovať, znižovať alebo centralizovať, aby odoberali rozhodovacie právomoci regiónom," uzavrel predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2019
SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič
Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.
viac
14.01.2020
Od roku 2021 majú o regionálnych eurofondoch rozhodovať samosprávy
O fondoch EÚ určených na regionálny rozvoj by mali od začiatku roka 2021 rozhodovať samosprávy. Povedal to v utorok 7. januára podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu R. Raši po podpise memoranda o spolupráci so zástupcami ZMOS, ÚMS a SK8.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %