Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.03.2022 12:35

Pre rekonštrukciu Slaneckej cesty sa začnú dopravné obmedzenia


Vizualizácia: (Mesto Košice).


V rámci rekonštrukcie Slaneckej cesty v Košiciach sa budúci pondelok (14. 3.) naplno rozbehnú stavebné práce, čo si vyžiada viaceré dopravné obmedzenia.


Premávka na ceste sa zúži do jazdných pruhov bližšie k električkovej trati, rýchlosť vozidiel bude znížená na 30 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom vo štvrtok vedenie mesta.

Predpokladaný termín ukončenia prác na západnej časti vozovky zahŕňajúci dva jazdné pruhy je koniec tohto roka. Následne bude doprava presmerovaná na novovybudované jazdné pruhy a začne sa s rekonštrukciou východnej časti Slaneckej cesty. Súbežne sa budú vykonávať práce na výstavbe cyklistického chodníka, chodníka pre peších, jednotlivých križovatkách a autobusových zastávkach. "Zmena v autobusovej doprave začína platiť z dôvodu vynútených investícií už od 12. marca, zmeny v električkovej doprave začínajú platiť od 21. marca. Prvé automobily by po zrekonštruovanej Slaneckej ceste mali jazdiť v auguste 2023," povedal primátor mesta Jaroslav Polaček.

Projekt rekonštrukcie a modernizácie frekventovanej cesty realizuje od jesene minulého roka na 2400 metrov dlhom úseku spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH. V pondelok začína s frézovaním asfaltu. Zhotoviteľ plánuje počas pracovných dní realizovať stavebné práce medzi 6.00 až 18.00 h a počas sobôt do 13.00 h. Do Veľkej noci sa obmedzí stavebný ruch počas pracovných dní na čas od 7.00 do 17.00 h. Počas nedieľ a štátnych sviatkov sa na stavbe nebude pracovať.

"Chcem všetkých motoristov a obyvateľov požiadať o maximálnu trpezlivosť. Z technického a organizačného hľadiska je to veľmi náročný projekt, ktorý sa bude realizovať po etapách," konštatoval Polaček. Primátor ďalej informoval, že mesto pripravilo pre obyvateľov mestskej časti (MČ) Nad jazerom informačný leták a spustilo aj špecializovanú webstránku slanecka.kosice.sk s potrebnými informáciami vrátane harmonogramu prác. Pribudnú tam aj on-line kamery s aktuálnou situáciou na ceste. Občania môžu využiť aj kontaktný formulár so svojimi postrehmi, prípadne kritickými podnetmi.

Podľa dopravného projektanta Pavla Titla je rozšírenie Slaneckej cesty z pohľadu dočasného dopravného značenia najnáročnejší projekt v histórii mesta. Rekonštrukcia si vyžiada osadenie stoviek zvislých dopravných značiek a kilometre vodorovných žltých čiar. V rámci obmedzení na všetkých križovatkách s výnimkou tej svetelnej na ulici Napájadlá bude na celej Slaneckej ceste platiť zákaz odbočenia doľava.

"Odporúčam každému, aby viac využíval posilnenú električkovú dopravu, alebo ak bude chcieť využiť auto, išiel z domu o pár minút skôr. Celkový výsledok vrátane cyklochodníka a nových zastávok MHD však bude isto stáť za to a ocenia ho všetci Jazerčania alebo ďalší motoristi či cyklisti, ktorým sa spríjemní a zrýchli cestovanie po našom sídlisku," konštatovala starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Poľovčania dostali zrekonštruovanú príjazdovú cestu
Koncom uplynulého roka mesto Košice dokončilo rekonštrukciu vyše 600-metrového úseku príjazdovej cesty v mestskej časti (MČ) Poľov. Bolo vymenených 5000 "štvorákov" asfaltového koberca.
viac
30.09.2022
V Košiciach začínajú s ďalšou etapou súvislých opráv ciest a chodníkov
Mesto Košice začína v týchto dňoch so súvislými opravami viacerých ciest a priľahlých chodníkov. Ide o druhú etapu zákazky Opravy asfaltových povrchov a práce na komunikáciách vo vlastníctve mesta Košice. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
07.11.2022
Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty stúpla zatiaľ o 1,6 milióna eur
Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty stúpli oproti pôvodne vysúťaženej sume zatiaľ o necelých 1,6 milióna eur. Mesto Košice podpísalo so spoločnosťou Doprastav doposiaľ päť dodatkov, zvýšenia ceny sa týkali tri z nich. Potvrdil to magistrát mesta.
viac
12.06.2023
Práce na rekonštrukcii cesty medzi Vranovom nad Topľou a Parchovanmi sa začali
Stavebné práce na ceste prvej triedy I/79, ktorá spája Vranov nad Topľou a Parchovany, sa už začali. V rámci nich zmodernizujú úsek s dĺžkou takmer desiatich kilometrov a zrekonštruujú päť mostov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %