Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.11.2022 02:25

Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty stúpla zatiaľ o 1,6 milióna eur


Rekonštrukcia Slaneckej cesty v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty stúpli oproti pôvodne vysúťaženej sume zatiaľ o necelých 1,6 milióna eur. Mesto Košice podpísalo so spoločnosťou Doprastav doposiaľ päť dodatkov, zvýšenia ceny sa týkali tri z nich. Potvrdil to magistrát mesta.


Zhotoviteľ vyhral verejné obstarávanie s cenou 11,87 milióna eur s DPH. Po nateraz poslednej úprave ceny predstavuje aktualizovaná suma 13,47 milióna eur s DPH. Doterajšie zvýšenia podľa mesta súviseli s tým, že sa museli urobiť viaceré dodatočné stavebné práce, s ktorými pôvodná dokumentácia nepočítala.

"Hlavne išlo o preložky rôznych inžinierskych sietí. Mnohé z nich boli vybudované ešte počas socializmu a v mapách nie sú zakreslené vôbec alebo nesprávne," spresnil magistrát s tým, že sa oproti pôvodným predpokladom nepočítalo ani s takou masívnou výmenou vrstiev podložia na celom úseku Slaneckej cesty. "To sa na základe vykonaných statických skúšok muselo vymeniť a spevniť vo väčšej hrúbke, aby Slanecká cesta po svojej rekonštrukcii vplyvom zaťaženia postupne 'nesadala'," dodal.

Mesto nevylučuje ďalšie zvýšenie ceny. "Ďalšie zvýšenie cien s veľkou pravdepodobnosťou nastane na základe metodického usmernenia ministerstva dopravy z dôvodu vyššej moci (COVID-19, vojna na Ukrajine), dôsledkom čoho vzrástli ceny stavebných materiálov, asfaltu, energií a tak ďalej," uviedlo mesto. Pripomína, že každé zvýšenie ceny, ktoré z týchto dôvodov bude zhotoviteľ požadovať, bude musieť najprv prejsť kontrolou a odsúhlasením riadiaceho orgánu na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Zmena termínu odovzdania obnovenej Slaneckej cesty sa neočakáva. Podľa košického magistrátu stále platí, že práce majú byť hotové na jeseň budúceho roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2022
Pre rekonštrukciu Slaneckej cesty sa začnú dopravné obmedzenia
V rámci rekonštrukcie Slaneckej cesty v Košiciach sa budúci pondelok (14. 3.) naplno rozbehnú stavebné práce, čo si vyžiada viaceré dopravné obmedzenia.
viac
06.06.2022
Statika plavárne zvýši cenu rekonštrukcie o takmer milión eur
Projekt rekonštrukcie mestskej plavárne v Michalovciach si po dvoch predchádzajúcich zvýšeniach rozpočtu v sume spolu bezmála 250 000 eur bez DPH vyžiada ďalšie náklady navyše.
viac
26.07.2022
Rekonštrukcia Angels arény pokračuje, suma za práce stúpla o 174 000 eur
Práce a dodávky na rekonštrukciu športovej haly Angels aréna v Košiciach pokračujú v súlade s harmonogramom, aktuálne je zrealizovaná viac ako štvrtina stavebných prác. Uviedlo to mesto Košice s tým, že cena za dielo vzrástla zatiaľ o 174 000 eur.
viac
07.11.2022
Rekonštrukcia Angels arény zdražela takmer o pol milióna eur
Cena za rekonštrukciu a modernizáciu športovej haly Angels aréna v Košiciach zatiaľ stúpla na necelých 3,1 milióna eur. Oproti pôvodne vysúťaženej cene ide o nárast o vyše 450 000 eur. Magistrát potvrdil, že očakáva ďalší nárast.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %