Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.09.2022 12:35

Pre klimatickú zmenu prijal Banskobystrický kraj viacero opatrení


Ilustračná snímka.


Zachytávanie dažďovej vody zo striech i zníženie energetickej náročnosti objektov. Aj to sú opatrenia, ktorými Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Avizuje však aj ďalšie riešenia. Potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


Pripomenula, že v rámci projektovej prípravy sa kraj zaoberá aj návrhom zeleného konceptu areálov, teda objektov a ich okolia. "Pri každom riešime zníženie energetickej náročnosti objektu, možnosť zadržiavania a opätovného využívania dažďovej vody na pozemku," spomenula. Dodala, že sa zaoberajú i možnosťou budovania zelených striech, priepustných povrchov na parkoviskách i výsadby zelene. "Obnovou nevyužívaných objektov a areálov sa predchádza záberu pôdy, ktorá môže byť využitá na poľnohospodárstvo a zabezpečenie potravinovej bezpečnosti," zdôraznila s tým, že využiť ich tiež možno ako územie na vsakovanie dažďovej vody.

Hovorkyňa podotkla, že krajské školy sa v súvislosti so zmenou klímy zapojili do výzvy. Cieľom je zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy na školách. Schválených je päť projektov, zamerané sú napríklad na zadržiavanie dažďovej vody v školskom areáli. Patria medzi ne aj výsadba drevín a zelene s nižšími nárokmi na závlahu i využitie slnečnej energie na osvetlenie školských areálov.

Podľa Štepánekovej BBSK je partnerom v projekte, ktorý sa týka zlepšenia kvality ovzdušia. "Jedným z plánovaných opatrení na území kraja je výsadba líniovej zelene, ktorá pôsobí ako prirodzený atmosférický filter a zároveň zachytáva rôzne znečisťujúce látky," vysvetlila. "Prispieva tiež k znižovaniu znečistenia ovzdušia a úrovne smogu, najmä vo veľkomestách a sídelných aglomeráciách," zhodnotila. Informovala, že v rámci projektu sú vyčlenené finančné prostriedky na výsadbu stromových alejí v hodnote 110.000 eur. Bude to približne 400 až 600 kusov drevín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
05.08.2022
Bratislava je medzi mestami, ktoré sa pousilujú byť klimaticky neutrálne do 2030
Mesto Bratislava vybrali do skupiny 100 miest, ktoré sa budú v rámci misie Európskej únie - 100 climate-neutral and smart cities snažiť byť do roku 2030 klimaticky neutrálne.
viac
06.09.2022
Vodozádržné opatrenia sú v Trenčíne súčasťou revitalizácií vnútroblokov
Vodozádržné opatrenia sú v uplynulých rokoch súčasťou všetkých projektov revitalizácie verejných priestranstiev v Trenčíne. Radnica každú projektovú dokumentáciu posudzuje aj z hľadiska sadových úprav. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
08.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijali vo Zvolene viacero opatrení
Zadržiavanie dažďovej vody, zelené strechy i obnova parku na sídlisku Zlatý Potok. Aj to sú opatrenia, ktorými mesto Zvolen v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %