Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.09.2022 09:30

Vodozádržné opatrenia sú v Trenčíne súčasťou revitalizácií vnútroblokov


Snímka zdroj: (Mesto Trenčín).


Vodozádržné opatrenia sú v uplynulých rokoch súčasťou všetkých projektov revitalizácie verejných priestranstiev v Trenčíne. Radnica každú projektovú dokumentáciu posudzuje aj z hľadiska sadových úprav. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.


"Mesto Trenčín má vypracovanú Stratégiu adaptability mesta Trenčín na klimatickú zmenu. Výstupy z tohto materiálu budú zapracované do územného plánu mesta, aby sme investorov zaviazali na prijatie environmentálnych opatrení. Regulatívy územného plánu mesta Trenčín jasne definujú, aké percento zelene musí zostať zachované pri každej investícii," pripomenula hovorkyňa.

Ako dodala, vodozádržné opatrenia realizovalo mesto počas revitalizácie vnútroblokov Sihoť, J. Halašu, na Východnej ulici v parku Úspech i v átriu pod Mestskou vežou.

Nepriepustné povrchy vymenili za priepustné, povrchové žľaby nahradili vsakovacími kanálmi, prípadne odviedli povrchovú vodu do okolitej zelene. Súčasťou projektov bola i výsadba krov vo svahoch do protieróznych rýh, ktoré zároveň zadržiavajú dažďovú vodu a slúžia aj ako ochrana pred vodnou eróziou.

"Pri revitalizácii priestoru átria pod Mestskou vežou sme vodozádržné opatrenia realizovali formou výmeny nepriepustných povrchov za priepustné. Sú tu vsiakavé povrchy a podpovrchová vsakovacia jama. Priestor átria funguje ako bioklimatický rezervoár. Vo vybraných častiach tohto územia sú vegetačné popínavé steny," uzavrela Ságová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
12.09.2022
V Senici vyrastie nový park s funkciami vodozádržných opatrení
Mesto Senica realizuje komplexnú obnovu priľahlého areálu budovy múzea. Okrem obnovy zelene a doplnenia parkového mobiliára budú v areáli zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %