Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.05.2023 02:25

V Žiline zasadili 638 nových stromov, chcú zmierniť dosah klimatickej zmeny


Snímka zdroj: (zilinak.sk).


V Žiline zasadili počas vlaňajšej jesene a tohtoročnej jari 638 nových stromov za viac ako 320 000 eur. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej ich zasadili v lokalitách, kde budú mať najväčší význam v boji s klimatickou zmenou a uhlíkovou stopou.


Samospráva zasadila novú líniovú zeleň najmä ako prícestné stromoradia a aleje v okolí centra mesta, cintorínov a priemyselných zón. "Sadenie stromov sa uskutočnilo v dvoch etapách, pričom obe radnica ukončila v závere apríla. Použité druhy drevín sú odolné voči klimatickým zmenám a škodcom. Ich zdravotný stav a vitalita sa budú pravidelne monitorovať," doplnila hovorkyňa mesta.

Aktuálna klimatická situácia je podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho jednou z prioritných tém mesta. "Veľmi pozorne vnímame potrebu reagovať a podnikáme opatrenia na boj s klimatickými zmenami, ktoré zároveň zlepšujú životnú úroveň obyvateľov. Vysadenie líniovej zelene je jedným z dôležitých krokov, v ktorých budeme v budúcnosti pokračovať," podotkol.

Výsadba líniovej zelene je financovaná z projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina, podporeného v rámci Nórskych Grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
18.05.2020
Správa ciest KSK vysadí pri cestách stovky stromov
Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) spúšťa projekt obnovy cestnej zelene, v rámci ktorého plánuje do budúceho roka vysadiť zhruba 500 stromov.
viac
12.08.2021
2000 stromov pre Slovensko
Environmentálny projekt Recyklohry a Zelený vzdelávací fond zapojil žiakov, študentov, učiteľov, rodičov a samosprávy do výsadby stromov. Dve tisícky vysadených stromov ozdravia Slovensko aj napriek online výučbe.
viac
11.11.2022
Mesto zasadí na jeseň a na jar budúceho roka 638 nových stromov
Žilinská samospráva zasadí počas tohtoročnej jesene a na jar budúceho roka 638 nových stromov. Výsadba v celkovej hodnote viac ako 320 000 eur je súčasťou projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %