Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.09.2022 03:20

Práce na Chorvátskom ramene pre električku v Petržalke nenarušia ekosystém


Ilustračná snímka: (tasr).


Aktuálne práce na Chorvátskom ramene pri Námestí hraničiarov v bratislavskej Petržalke súvisiace s výstavbou druhej etapy električkovej trate by miestny ekosystém ohroziť nemali.


Predpokladá to Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ako jeho správca, ktorý ubezpečuje, že stavbu priebežne kontroluje. Ide o práce zahrnujúce budovanie dočasnej obchádzkovej trasy Bypass č. 3, ktorá nahradí existujúci prejazd cez Chorvátske rameno.

"Vzhľadom na to, že nový Bypass 3 bude mať obdobné parametre ako existujúci prejazd, nepredpokladáme problém s prúdením vody," uviedol hovorca SVP, štátny podnik, Marián Bocák.

Samotný Bypass 3 pozostáva z uloženia dvoch rúr DN1000, ktoré sa obsypú a na ne sa umiestni dočasná obchádzková komunikácia. Rovnako je podľa Bocáka zrealizovaný existujúci prejazd cez Chorvátske rameno, ktorý sa nachádza o pár metrov vedľa. Nachádza sa však v mieste nového združeného mosta, a tak sa musí podľa neho odstrániť, aby mohli pokračovať práce na novom moste.

"Celú stavbu priebežne kontrolujeme a k predmetnej časti sme dávali stanovisko z podhľadu správcu," deklaruje Bocák. Poznamenal, že ešte pred spustením samotných prác bolo zvolané stretnutie na mieste stavby, kde bol so zhotoviteľom stavby dohodnutý postup prác. Odsúhlasený je v stavebnom denníku.

TASR poslala otázky aj hlavnému mestu, bratislavský magistrát doteraz na ne nereagoval.

Výstavbu trate za 74,58 milióna eur bez DPH v úseku Bosákova - Janíkov dvor spustili minulý rok koncom novembra. Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka. Aktuálne sú to spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov.

Práce na električkovej trati v Petržalke, ktorá sa má predĺžiť od Jungmannovej po Janíkov dvor, sa po mesiacoch útlmu pre rokovanie o dodatku pre zdražovanie stavebných materiálov opäť rozbehli v polovici augusta. Či sa stavba stihne v plánovanom termíne do konca roka 2023, bude podľa primátora Bratislavy Matúša Valla jasnejšie v septembri, keď má konzorcium predložiť aktualizovaný harmonogram prác.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2018
Na dobudovaní električkovej trate do Petržalky hlavné mesto intenzívne pracuje
Druhá etapa električkovej trate do Petržalky je obrovský projekt, ktorý patrí medzi priority hlavného mesta. Predĺženie električkovej trate až po Janíkov dvor vo veľkej miere odbremení súčasnú dopravnú situáciu v jednej z najväčších mestských častí, v Petržalke.
viac
06.06.2022
Práce na električkovej trati v Petržalke sa majú rozbehnúť po podpise dodatkov
Výrazne utlmené práce na predĺžení električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor sa majú znovu rozbehnúť podľa harmonogramu zrejme až po sfinalizovaní dodatkov.
viac
17.02.2023
Starosta Petržalky žiada viac informácií o výstavbe novej električkovej trate
Starosta Petržalky a zároveň bratislavský mestský poslanec Ján Hrčka žiada od magistrátu väčšiu verejnú informovanosť o výstavbe druhej etapy električkovej trate na území tejto bratislavskej mestskej časti.
viac
03.08.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke prinesie ďalšie obmedzenia
Výstavba druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke, spojená s budovaním nových komunikácií a križovatiek, si najnovšie vyžiada dopravné obmedzenia na Jantárovej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %