Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
05.09.2024 01:42

Pozvánka na XXIV. Fiľakovské hradné hry


Ilustračný výrez plagátu


V sobotu 14. septembra 2024 si milovníci histórie, ktorí zavítajú na Fiľakovský hrad, opäť prídu na svoje. Publikum si v rámci programu od 14:00 hodiny bude môcť užiť vystúpenia historických skupín prezentujúcich hlavne obdobia 13–17. storočia, i život vojenskej posádky a bežného ľudu.


Podujatie sa každoročne teší obrovskému záujmu verejnosti. Pestrý kultúrny program ponúka nielen informácie o histórii okolia, ale aj skvelú zábavu pre všetky vekové kategórie. Vystúpenia, divadelné predstavenia a iné činnosti určené pre tých najmenších ich humornou formou zabavia aj poučia. V rámci rôznych workshopov sa návštevníci môžu priučiť starým remeslám, alebo si na vlastnej koži vyskúšať život v danej dobe. Okrem toho bude podujatie tento rok zamerané aj na dobovú gastronómiu, v rámci ktorej budú môcť záujemcovia ochutnať pripravované jedlá, a prezentované budú aj jednotlivé prísady a spôsob ich prípravy.

V programe účinkuje niekoľko historických skupín. Rozprávkovo-šermiarske predstavenie s názvom „3 prúty kráľa Svätopluka” spojené s interaktívnou verbovačkou pre deti sa uskutoční v podaní skupiny Vir Fortis, ktorá predstaví aj to, ako sa voľakedy sekalo mečom a šabľou, ale dospelí si môžu vyskúšať aj boj vo falange. Deti určite zaujme aj chodúľové predstavenie divadla Kreatív Kráter Kör, či ukážky už stáleho hosťa podujatia – Sokoliarstva Kanát. Život janičiarov – pešiakov Osmanskej ríše, ktorých vychovávali za vojakov už od detstva, nám umožní spoznať skupina Cassanova. Bojové ukážky z obdobia osmansko-habsburských vojen uvidia účastníci v réžii spolku Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület. Dobovú hudbu zabezpečí kapela Keleti Szél.

Podujatie ponúka aj bohatý sprievodný program. Historickú kuchyňu budú mať na starosti skupiny Defensores a Amis, ale miesto dostanú aj výrobcovia gastronomických regionálnych produktov Novohrad. Okrem toho čakajú na záujemcov tvorivé dielne, ako napríklad výroba keramiky, marcipánu podľa dávnych receptov, kartónových štítov s historickými motívmi a erbmi, ďalej skúšanie brnení a zbraní, vypaľovanie keramiky v pravekej peci, či hudobný workshop pre deti. O dobrú náladu sa postarajú historickí zabávači.

Počas celého dňa budú sprístupnené aj výstavy a expozície hradu. Podujatie, na ktoré platí bežná hradná vstupenka, sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: (Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2019
Súčasťou hradných hier bude rytiersky turnaj na koňoch
V poradí 14. ročník Šarišských hradných hier sa uskutoční v nedeľu 25. augusta na hrade Šariš. Organizátori si pripravili program, v ktorom si pripomenú 720. výročie udelenia mestských výsad kráľom Ondrejom III.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
06.06.2023
Hradné hry tento rok prinesú i remeselný trh a stredovekú gastronómiu
Tohtoročné Muránske hradné hry na hrade Muráň v okrese Revúca prinesú bohatší program než po minulé roky. Návštevníci sa môžu tešiť i na remeselný trh či stredovekú gastronómiu. Uviedla to Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %