Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.08.2022 01:28

Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku


Snímka zdroj: Slovakia.travel


Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.


Ako informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT), ide o súčasť TOP podujatí Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré je finančne podporené v rámci programu Terra Incognita. O hradné hry sa stará rodinné občianske združenie Tri ruže.       

"Deťom sa páči byť súčasťou programu, strieľať z luku, prezrieť si delo zblízka či vidieť skutočné historické boje nielen na obrazovke televízora alebo tabletu. Úvodný program Krásnohorských hradných hier preto bude patriť im. Potom deťom doprajeme oddych pri divadelnom predstavení od Toma a Ela, a do stredoveku ich opäť vtiahnu sokoliari, maďarskí čikóši a husári na koňoch, výstrel z dela aj šermiarske skupiny Füzéri várvédők a Johanniti z Miškovca. Ja osobne sa teším na talentovaných chodúliarov, ktorí nás reprezentovali aj na olympiáde v Aténach a ktorí pod hrad prídu s bláznivou rozprávkou o čertoch, vodníkoch a podvodníkoch," uviedla organizátorka a predsedkyňa OZ Tri ruže Nikoleta Legnárová. V podvečerných hodinách prídu na rad ukážky stredovekých praktik mučenia, hromadná bitka či streľba z palných zbraní ako delo, tarasnica či katapult. Záver bude patriť miestnej kapele Exit.       

Festival sa koná po dvojročnej prestávke. Súčasťou ponuky sú aj gastrozážitky s gemerskými špecialitami a jarmok so zástupcami rôznych remesiel, tradičných aj modernejších. Nechýba drevený kolotoč pre najmenších, maľovanie na tvár, tvorivé dielne či orientálne tance.       

Z Rožňavy premáva na hradné hry autobusová kyvadlová doprava.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
30.07.2018
Krásnohorské hradné hry s husármi i Petrom Cmorikom
Rytierske turnaje, šermiarske súboje a maďarskí husári oživia už túto sobotu lúku pod hradom Krásna Hôrka. Tradičný výlet do histórie, ale aj koncert Petra Cmorika, ponúkne návštevníkom ďalšie tohtoročné Top podujatie programu Terra Incognita – Krásnohorské hradné hry.
viac
23.01.2020
Žeriav z Krásnej Hôrky by mohol zmiznúť v polovici tohto roka
Medzi plánovanými tohtoročnými prácami na obnove hradu Krásna Hôrka v Rožňavskom okrese je odstránenie prehorených drevených trámov a oceľových nosníkov na hornom hrade, čo by malo umožniť finálnu demontáž žeriava v polovici roka 2020.
viac
06.06.2023
Hradné hry tento rok prinesú i remeselný trh a stredovekú gastronómiu
Tohtoročné Muránske hradné hry na hrade Muráň v okrese Revúca prinesú bohatší program než po minulé roky. Návštevníci sa môžu tešiť i na remeselný trh či stredovekú gastronómiu. Uviedla to Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %