Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.07.2018 05:10

Krásnohorské hradné hry s husármi i Petrom Cmorikom


Krásnohorské hradné hry - pozvánka


Rytierske turnaje, šermiarske súboje a maďarskí husári oživia už túto sobotu lúku pod hradom Krásna Hôrka. Tradičný výlet do histórie, ale aj koncert Petra Cmorika, ponúkne návštevníkom ďalšie tohtoročné Top podujatie programu Terra Incognita – Krásnohorské hradné hry.


Tento ročník Krásnohorských hradných hier ponúkne návštevníkom znovu bohatú programovú ponuku. To svoje si v nej nájdu všetky vekové kategórie. Okrem šermiarskych súbojov a rytierskeho turnaja je nachystaný aj lukostrelecký turnaj o krásnohorský červený šíp a tradičné dobýjanie slameného hradu Slamburg. „Dobyť slamený hrad budú môcť aj najmenší rytieri z radov detských návštevníkov. Pre deti bude pripravená tiež detská rytierska dráha, na ktorej dokážu svoje rytierske schopnosti a interaktívnu rozprávku si pre ne prichystal aj Miroslav Kasprzyk- zbojník, zemepán aj šašo v jednej osobe,“ prezrádza výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

„Hlavným lákadlom sú v tomto ročníku maďarskí husári s charakteristickými krátkymi kabátmi previazanými šerpou a vysokými klobúkmi – kalpakmi. Presne takýchto  ich môžeme očakávať aj v Krásnohorskom Podhradí. Atmosféru dní minulých doplní aj dobová kuchyňa, dobové remeslá, sokoliari či čajovňa kráľa Žigmundaa na lúke vyrastie stredoveký vojenský tábor,“ hovorí organizátor Peter Legnár z občianskeho združenia Tri ruže.

O dobovú hudbu a tance sa v sobotu postará skupina Marnatosnaha. Hlavným lákadlom reprezentujúcim už moderné časy bude potom večerný koncert víťaza druhej série televíznej SuperStar Petra Cmorika. Vstupenka na Krásnohorské hradné hry platí v sobotu 4. augusta zároveň ako vstupenka do Mauzólea v Krásnohorskom Podhradí. Tento jedinečný architektonický skvost zvykne byť nazývaný aj slovenský Tádž Mahál. „Je dôležité, aby takéto veľké podujatia fungovali ako pútače a v rámci programu ponúkli návštevníkom aj príležitosť spoznávať turistické atraktivity v bezprostrednom okolí a rozširovať si tak obzory. Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí je jednou z najvýznamnejších historických budov v našom kraji a možnosť vidieť túto pamiatku počas Krásnohorských hradných hier by určite mal využiť  každý návštevník podujatia,“ pozýva na Gemer predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Dobrou správou je tiež, že z Rožňavy bude na Krásnohorské hradné hry premávať obojsmerne kyvadlová autobusová doprava. Odchody budú v hodinových intervaloch – z autobusovej stanice v Rožňave od 9:30 do 21:30 a z areálu pod hradom Krásna Hôrka každú hodinu od 10:00 do 22:00 hod.

Autor: Košice region turizmus


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2019
Krásnohorské hradné hry prinesú atmosféru stredoveku
Ukážky historických bojov, kaskadérov na koňoch a množstvo atrakcií čaká na návštevníkov podujatia Krásnohorské hradné hry, ktoré sa uskutoční v sobotu 3. augusta pod hradom Krásna Hôrka. Ako uvádzajú organizátori, 14. ročník prinesie atmosféru stredovekého života i dobových bitiek.
viac
03.08.2020
K zatraktívneniu chodníka prispela obec i župa vďaka programu Terra Incognita
Vynovený turistický chodník spájajúci obec Ochtiná s Ochtinskou aragonitovou jaskyňou už sprístupnili verejnosti.
viac
06.08.2022
Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku
Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.
viac
09.01.2024
Obec pracuje na kolaudácii vodojemu potrebného na otvorenie hradu
Obec Krásnohorské Podhradie pracuje na kolaudácii vyše 30-ročného vodojemu, ktorý je potrebný na opätovné sprístupnenie hradu Krásna Hôrka. Na vodojem sa má pripájať plánované výtlačné potrubie z Rožňavy, ktorého výstavbu projektovo pripravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %