Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.06.2023 02:25

Hradné hry tento rok prinesú i remeselný trh a stredovekú gastronómiu


Na archívnej snímke Muránske hradné hry priamo v zrúcaninách hradu Muráň. Snímka zdroj: (tasr).


Tohtoročné Muránske hradné hry na hrade Muráň v okrese Revúca prinesú bohatší program než po minulé roky. Návštevníci sa môžu tešiť i na remeselný trh či stredovekú gastronómiu. Uviedla to Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.


Súčasťou hradných hier budú aj tento rok tradičné ukážky historického šermu či vystúpenie sokoliarov, pripravené je tiež bábkové divadlo a environmentálne hry. Novinkou bude remeselný trh, na ktorom sa predstavia výrobcovia regionálnych produktov. Podujatie obohatia i jedlá či víno pripravené podľa stredovekých receptov.

Muránske hradné hry sa uskutočnia 10. júna, návštevníci môžu na hrad prísť pešo po turistickej trase alebo kyvadlovou dopravou. Tá bude z obce Muráň na Veľkú Lúku premávať od 9.00 do 11.00 h, v opačnom smere od 17.00 do 18.30 h.

Hradné hry na hrade Muráň sa konajú od roku 2004, každoročne ich navštívi niekoľko stoviek ľudí. Podujatie spoločne organizujú obec Muráň, Správa NP Muránska planina, občianske združenie Partnerstvo Muránska planina - Čierny Hron a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Gemer.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2022
Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku
Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %