Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.06.2019 01:05

Pozor na zavádzajúce články týkajúce sa západonílskej horúčky


Ilustračná snímka


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici upozorňuje na nedávno publikované články v médiách týkajúce sa západonílskej horúčky.


Podľa odborníkov tejto inštitúcie sa články snažia upútať svojim názvom, ktorý má tendenciu šíriť paniku. V názve uvádzajú že ide o smrteľný vírus, ktorý ohrozuje turistov cestujúcich do Grécka.

„Západonílska horúčka je vírusové ochorenie prenášané komármi. Tak ako u nás kliešte prenášajú vírus kliešťovej encefalitídy, v spomínanom Grécku komáre prenášajú vírus západonílskej horúčky. V prípade oboch vírusov sa z dvoch tretín ochorenie vôbec neprejaví. Asi v 20 percentách prípadoch má ochorenie príznaky podobnými chrípke (teplota, bolesti hlavy, únava...). Áno, vírus môže mať fatálne následky, ale to len u menej ako 1% prípadov, ktoré sa týkajú najmä rizikových skupín (vyšší vek nad 50 rokov, oslabená imunita, pridružené ochorenia). V daných prípadoch sa ochorenie prejaví ako zápal mozgu- encefalitída či meningitída“, objasňuje okolnosti ochorenia MUDr. Jana Kerlik z odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Západonílska horúčka sa vyskytuje celosvetovo. V Európe bolo najviac prípadov hlásených minulý rok v Grécku, Taliansku, Srbsku, Rumunsku, Maďarsku. Prípady boli hlásené aj v susednom Rakúsku a Českej republike. Na Slovensku bol vírus západonílskej horúčky zachytený u komárov, vtákov a koní. Je predpoklad, že vírus infikoval aj ľudí, ochorenie sa však na Slovensku zatiaľ nediagnostikuje. Podľa Európskeho centra pre kontrolu ochorení neboli v Európe tento rok ešte hlásené žiadne prípady.

V prípade ochorenia neexistuje špecifická liečba a ani očkovanie tak ako pri kliešťovej encefalitíde. Ochrana spočíva v individuálnej ochrane pred poštípaním. V čase výskytu komárov sa doporučuje nepoužívať intenzívne osvetlenie, nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami a ponožkami, na nezakryté časti tela používať repelenty. Vhodné je tiež brániť vniknutiu komárov do miestnosti (sieťky na oknách a dverách) a likvidovať komáre a ich potenciálne liahniská (miesta so zadržiavaním vody − črepníky, vedrá, krhly s vodou).

Autor: Spracovala Mária Tolnayová, Hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
20.03.2017
Začína celonárodná kampaň Vyzvi srdce k pohybu
V poradí už 7. ročník celonárodnej kampane na zvýšenie pohybovej aktivity dospelej populácie pod tradičným názvom Vyzvi srdce k pohybu odštartuje dnes 20. marca 2017.
viac
21.02.2019
Á. Ravasz: Rozširovanie toluénu v osadách treba zastaviť
Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábela Ravasza čoraz viac obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít prepadáva drogám. Často siahajú po relatívne lacnom, dostupnom, no nebezpečnom toluéne, respektíve po syntetickej náhrade marihuany, zvanej herba.
viac
27.03.2020
Prievidza zabezpečuje prevenciu aj medzi bezprístrešnými obyvateľmi
Mesto Prievidza zabezpečuje prevenciu pred šírením nového koronavírusu aj medzi bezprístrešnými obyvateľmi. Bezdomovcom, ktorí sa zdržiavajú v rôznych častiach mesta, rozdáva informačné letáky a rúška. Viacerí oslovení bezprístrešní obyvatelia prevenciu dodržujú už dlhšie a nosia vlastnoručne vyrobe
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %