Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.03.2021 01:50

Požičovňa nákladných bicyklov pre firmy a samosprávy


Ilustračná snímka Bratislava-Rača


Cyklokoalícia ponúka bezplatné zapožičanie nákladných bicyklov na čistenie ulíc či prevoz materiálu pre firmy a samosprávy.


Požičovňa nákladných bicyklov občianskeho združenia Cyklokoalícia je súčasťou európskeho projektu Cyclurban+, ktorý v Estónsku, Čechách a na Slovensku umožňuje bezplatné odskúšanie nákladných bicyklov na rôzne účely.

Počas pilotnej prevádzky si využitie nákladného bicykla na čistenie ulíc vyskúšali už viaceré mestá a mestské časti ako napr. Senec, Bratislava-Rača či Košice-KVP. Takisto si bicykle zapožičali aj viaceré podnikateľské subjekty ako prevádzky s rozvozom jedla či balíkov.

V požičovni nákladných bicyklov Cyklokoalície sú v ponuke štyri rôzne elektrické bicykle a prívesy:

- Trojkolka na čistenie ulíc so smetnou nádobou a metlou

- Príves na bicykel vhodný na prevoz nákladu, ovládateľný aj ako ručný vozík

- Trojkolka s nádržou a pumpou vhodnou na COVID dezinfekciu či čistenie mobiliáru alebo postrek rastlín

- Výkonná trojkolka na prevoz nákladov uzamykateľnou skriňou, nosnosť 300 kg

Dodatočný elektrický pohon bicyklov zabezpečuje ľahké ovládanie a využitie aj v kopcovitom teréne. Prívesný vozík umožňuje ručné elektrické riadenie (ťahanie alebo tlačenie) využiteľné napr. pre vykládku tovarov.

Svoje skúsenosti s použitím trojkolky na čistenie ulíc opisuje starosta Ladislav Lörinc z MČ KVP v Košiciach: „Je predovšetkým alternatívou k fúriku, ale aj k nášmu malému komunálnemu autíčku, ktoré je náročnejšie na prevádzku. Je to jeho ekologickejšia alternatíva.”

Trojkolka v Košiciach zjednodušuje zber odpadu zo 130 smetných košov rozmiestnených po sídlisku a dostane sa aj na miesta, kde motorové vozidlá nemajú prístup.

Záujemcovia si môžu bicykle zapožičať na webe Cyklokoalície: https://cyklokoalicia.sk/2020/11/vyskusajte-nakladny-bicykel-vo-svojej-praci/

Cieľom projektu Cyclurban+ je prispieť k transformácii dopravy na Slovensku, v Čechách a Estónsku tým, že sa bicykel postupne presadzuje ako udržateľný druh dopravy. Zároveň je jeho súčasťou vzdelávanie samospráv o kvalitných riešeniach pre cyklodopravu. Pre pandémiu seriál prebieha online na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=xtDKTpjzQoo&list=PLXiFL73NW4iFHbdvjR4WBN4pX0w3uQDMm

Projekt podporila Európska klimatická iniciatíva a Ministerstvo životného prostredia Spolkovej republiky Nemecko.

Autor: (Cyklokoalícia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Žlté bicykle sú naspäť v uliciach Kežmarku
Do ulíc historického mesta Kežmarok sa po zime opäť vrátili Žlté bicykle. Požičať si ich môžu obyvatelia mesta na presun po Kežmarku. Vytvoriť komunitný systém zdieľaných bicyklov sa občianske zduženie Vlk, ktorý nikdy nespí rozhodlo po vzore Bratislavy vlani na jeseň.
viac
14.05.2021
Zdieľané bicykle budú mať už aj vo Svite
Po viac ako dvojročnej snahe a neustále vyvíjanej aktivite vedenia mesta sa zavedenie tzv. bikesharingu konečne podarilo. Zdieľané bicykle budú slávnostne uvedené do užívania v piatok 14. mája a od tohto dňa si ich môžete užívať aj vo Svite.
viac
08.11.2021
Do školy na bicykli prišlo opäť viac žiakov
Siedmy ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek neľahkej situácii spojenej s protipandemickými opatreniami opäť rekordnú účasť.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %