Piatok 18.04.2025
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.06.2016 08:00

Polievková nedeľa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka


Dobrú chuť.


Na Slovensku slovo polievka vzniklo z výrazu polievať a označovalo druh jedla, keď sa pripravené prísady v tanieri zalievajú vývarom. V minulých storočiach boli polievky základom stravy.


Naši predkovia preferovali husté, sýte polievky, ktoré sa konzumovali ako raňajky, predkrm alebo aj ako hlavné jedlo. Súviselo to so životným štýlom predchádzajúcich generácií, ktorých vysoký výdaj energie na každodenné činnosti vyžadoval vysoko energetickú stravu. Polievky však zohrávali neodmysliteľnú úlohu aj v tradíciách našich predkov. Spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine malo napríklad symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť“

Vôňa rôznych chutí bude lákať návštevníkov v nedeľu 19. júna 2016 do Skanzenu, ktorý sa nachádza v doline Chmúra v Novej Bystrici – Vychylovke. Kolektív pracovníkov skanzenu, bude variť a pripravovať priamo v objektoch na dobových peciach polievky našich starých materí. Pozývame všetkých, ktorí majú radi tradičnú ľudovú stravu na malú ochutnávku, ktorá bude okorenená účinkovaním Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého od 13.30 hod. Deti i dospelí sa môžu dozvedieť, kto žije na stromoch našej prírody na výstave Žijem na strome a je mi dobre, ktorá je pripravená v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici v objekte Raganov mlyn. V ponuke je jazda na historickej lesnej úvraťovej železnici, alebo na drezine. Deň plný slnka a zážitkov Vám praje Kysucké múzeum v Čadci a Žilinský samosprávny kraj.

Receptík:

Suroviny: 1 menšia žltá kváka, 20 dkg zemiakov, rasca, soľ, maslo, čierne korenie, majoránka.

Postup: Kvaku ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď je kvaka napoly uvarená, pridáme k nej zemiaky a spolu to dovaríme. Keď sú zemiaky hotové, pridáme do polievky lyžicu masla. Zahustíme zátrepkou.

 Dobrú chuť!

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
Štvrtý ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene vo Vychylovke
V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie.
viac
08.08.2019
Dožinky na Kysuciach v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka
Prišiel čas, keď aj na Kysuciach nastalo obdobie zberu úrodu z polí a prípravy na tuhú zimu. Pri tejto príležitosti Kysucké múzeum v Čadci pripravilo návštevníkom Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica podujatie, ktoré im pripomenie čas dožiniek na Kysuciach.
viac
06.09.2019
Nedeľa svätého Huberta v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Že muži vedia správne pripraviť mäso z diviny a sú výborní kuchári, sa môžete presvedčiť na podujatí „Nedeľa svätého Huberta“ v nedeľu 15. septembra 2019.
viac
19.10.2019
Zatváranie brán Skanzenu - Vychylovka Nová Bystrica
Od začiatku sezóny do konca mesiaca september navštívilo skanzen celkom 58 584 návštevníkov. Z toho na Historickej lesnej úvraťovej železnici sme odviezli 28 866 cestujúcich a na drezine si vychutnalo čaro prírody 1 477.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa