Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.02.2020 08:20

Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje


Nízkoprahové denné centrum v obci Šarovce. Ilustračná snímka zdroj: (sarovce.sk).


Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.


V rámci neho by finančná podpora mala putovať 100 verejným i neverejným poskytovateľom vybraných sociálnych služieb z celého Slovenska.

Komunitné a nízkoprahové centrá patria medzi strategické nástroje sociálnej politiky štátu smerom k pomoci ľudom žijúcim v dlhodobom sociálnom vylúčení. „Naším cieľom je i naďalej podávať pomocnú ruku pri riešení problémov sociálne vylúčených osôb, aby sme ich podporili na ceste k dôstojnému životu a možnostiam rozvíjania vlastného potenciálu. Práve preto pokračujeme v podpore komunitných a nízkoprahových centier, ktoré v tom ľuďom žijúcim v zložitých sociálnych podmienkach pomáhajú. Ide najmä o podporu dospelých, mládeže a detí, teda celej komunity v rámci zmysluplného trávenia voľného času, o ich podporu počas vzdelávania, ďalej v oblasti pochopenia kultúrnej, jazykovej diverzity a pri hľadaní a sprevádzaní ich kariérnym životom,“ uviedla Zuzana Borgulová, generálna riaditeľka Implementačnej agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Národný projekt Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni, ktorý potrvá do decembra 2022, tak bude pokračovať v ďalšej podpore a rozvoji komunitných centier, nízkoprahových centier. Aj tento národný projekt, tak ako aj jeho predchodca - Národný projekt Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni, je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu.

Dôraz na rozvoj komunity

Cieľom národného projektu Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni je poskytovať kvalitnú odbornú podporu ľudom a rodinám ohrozeným chudobou a sociálnym vylúčením k svojpomocnému riešeniu svojich sociálnych problémov. Hlavný dôraz bude kladený na podporu rozvoja komunitnej práce a prístupov rozvíjajúcich komunity smerujúcich k inklúzii na komunitnej úrovni. Súčasťou projektu je aj podpora budovania partnerstiev a sieťovania aktérov v oblasti týchto sociálnych služieb, ich metodická podpora i poskytovanie vzdelávania s cieľom zvýšiť kvalitu a potenciál odborníkov a odborníčok pracujúcich v komunitných a nízkoprahových centrách.

„Do tohto národného projektu plánujeme zapojiť 100 verejných i neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, metodicky i finančne podporiť cca 384 pracovníkov a pracovníčok na štyroch pracovných pozíciách,“ priblížila detaily projektu Zuzana Borgulová.

Do národného projektu Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni sa môžu zapojiť obce a mestá, neziskové i cirkevné organizácie, občianske združenia a iné právnické osoby, ktoré majú zaregistrovanú sociálnu službu komunitné alebo nízkoprahové centrum, či nízkoprahovú sociálnu službu pre deti a rodinu.

V rámci dvoch kôl predkladania žiadostí na zapojenie sa do projektu bolo doteraz podaných 86 a z nich už 71 subjektov je úspešne zapojených do projektu. V predchádzajúcom národnom projekte Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni bolo podporených 108 poskytovateľov sociálnych služieb, ktorí prostredníctvom 384 pracovníkov na vysokej odbornej úrovni pomohli 39 751 osobám v nepriaznivej sociálnej situácii. Najväčšie zastúpenie zapojených subjektov v tomto národnom projekte bolo v Banskobystrickom samosprávnom kraji (27), následne v Prešovskom samosprávnom kraji (23) a Košickom samosprávnom kraji (17).

Autor: (Marianna ŠEBOVÁ, IA MPSVR SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
16.07.2021
Vzniká Národné kompetenčné centrum pre sociálne inovácie
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ako gestor čerpania financií z Európskeho sociálneho fondu (ESF) spúšťa projekt pre založenie Kompetenčných centier pre sociálne inovácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %