Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.08.2022 04:15

Počet návštevníkov PSK stúpol za prvý polrok štvornásobne


Ilustračná snímka: (tasr).


Návštevnosť Prešovského samosprávneho kraja (PSK) stúpla medziročne takmer štvornásobne. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.


Do ubytovacích zariadení v PSK prišlo počas prvých šiestich mesiacov tohto roka 365 695 návštevníkov.

Cestovný ruch v PSK sa podľa Baláža pomaly spamätáva z pandémie, a aj keď návštevnosť severovýchodu Slovenska nie je rekordná, návrat turistov je zreteľný. V porovnaní s "nepandemickým" rokom 2019 je návštevnosť na úrovni 76 percent.

Do Prešovského kraja sa čiastočne vrátili aj zahraniční návštevníci. Oproti prvým šiestim mesiacom roka 2021 ich pribudlo takmer osemkrát viac. V porovnaní s rokom 2019 však ide o 44-percentný pokles. "Prešovský kraj zaznamenal v prvom polroku 2022 tiež trojnásobný nárast domácich návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorý sa vyšplhal na 292.272 osôb. V prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 351 198 turistov. Podobné štatistiky vo všetkých ukazovateľoch sa týkajú aj počtu prenocovaní," spresnil Baláž.

Podľa výkonného riaditeľa KOCR Severovýchod Slovenska Martina Janoška štatistické údaje za prvý polrok tohto roka naznačujú predpoklad pre pomerne priaznivú letnú sezónu, ktorá je prvýkrát po troch rokoch bez obmedzení. "Na druhej strane je jasné, že návštevnosť Prešovského kraja nedosiahne také hodnoty ako v rekordnom roku 2019. Je veľmi pravdepodobné, že prílev návštevníkov by bol v prvom polroku ešte vyšší, nebyť vojnového konfliktu u našich východných susedov, ktorý vplýva aj na cestovný ruch," doplnil.

Návštevníci ubytovacích zariadení strávili v prvom polroku tohto roka v Prešovskom kraji v priemere 2,85 noci. Preferované boli zväčša víkendové predĺžené pobyty. Najväčší podiel na tržbách v cestovnom ruchu, a to 78 percent, mali domáci návštevníci. Počet ubytovacích zariadení stúpol z 906 na 927.

Podľa KOCR návštevnosť podnecujú aj rôzne kampane a produkty cestovného ruchu, ktoré sa zameriavajú na konkrétne obdobie či turistické ciele.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Do Prešovského kraja zavítalo v minulom roku viac ako milión návštevníkov
Prešovský kraj pokračuje v trende rastu návštevnosti. Na jeho územie zavítalo v predchádzajúcom roku 1 108 313 návštevníkov ubytovacích zariadení.
viac
30.11.2020
Anketu Najlepší v cestovnom ruchu PSK prispôsobili koronakríze
Siedmy ročník ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020 vyhlásila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Tradičné kategórie tento rok nahradia len dve, reagujú tak na situáciu okolo nového koronavírusu.
viac
17.12.2020
KOCR Severovýchod Slovenska spúšťa kampaň Zimná výzva
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom spúšťa v tomto roku novú kampaň na zimnú turistickú sezónu.
viac
17.06.2023
V Prešovskom kraji odštartoval 8. ročník zábavného cestovania Legendarium
V Prešovskom kraji odštartoval už ôsmy ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %