Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.11.2022 09:30

Počas jesennej výsadby pribudne v meste 310 stromov a tisícky kríkov


Ilustračná snímka: (tasr).


Do príchodu prvých trvalejších mrazov vysadia v siedmich košických mestských častiach celkovo 310 stromov a takmer 4800 kríkov. Informovala o tom riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková s tým, že nové dreviny doplnia jarnú výsadbu.


Počas teplejších dní na začiatku jesene sa tradične vysádzajú ihličnany, ktoré tvoria približne desať percent výsadby a sú dôležité pre zachovanie biodiverzity. S prípravou listnatých drevín sa začína v teplých nížinných oblastiach trochu neskôr po opadnutí väčšiny listov. "Začiatok expedície stromov na výsadbu z našej okrasnej škôlky v Bernátovciach pribrzdilo netradične teplé počasie v októbri, čo predĺžilo vegetačné obdobie väčšiny druhov. Preto sa výsadba listnatých drevín naplno rozbehla až koncom októbra," vysvetlil vedúci škôlky.

Takmer tretina novovysadených stromov pribudne v mestskej časti Košice – Sever, kde pokračujú v revitalizácii stromoradia na Watsonovej ulici. Rovných 70 kusov vysadia na Terase, kde dokončia revitalizáciu stromovej aleje na Hronskej ulici. Najčastejšie zastúpeným druhom je lipa malolistá. "Vysádzame prevažne domáce autochtónne druhy, ako javory, lipy, jasene, duby a hraby. Medzi ozdobnými drevinami tradične počtom kraľuje japonská čerešňa, vysádzame aj ozdobné jablone a slivky," vymenovala Popríková.

Dodala, že každý vysadený strom sa musí najprv zakresliť, pričom celý proces projektovania začína kompletným zmapovaním podzemných sietí. Vyhotovujú sa aj výkresy simulujúce pohyb tieňa stromu a berie sa ohľad na umiestenie verejného osvetlenia či rozhľad v križovatkách. Zámer posúdi hlavný architekt, prípadne dopravný inšpektorát, až následne je možné posunúť výsadbu do harmonogramu.

"Pre stromy je presádzanie stresom, na zvýšenie pravdepodobnosti ich ujatia dodržiavame odporúčanú technológiu. V škôlke v Bernátovciach máme celý proces pod kontrolou, navyše sú to stromy dopestované u nás, aklimatizované na podnebie Košíc," objasnila Popríková. Mestské prostredie je podľa nej pre stromy ďalším stresujúcim faktorom, preto sa aktívne snažia pomáhať im zregenerovať koreňový systém a adaptovať sa na podmienky. Pri výsadbe preto využívajú mykorízne huby a po nej dreviny výdatne zalievajú a umiestňujú k nim zavlažovacie vaky. "Obzvlášť dôležité je to v tomto roku po rekordnom suchu. Po výsadbe sa stromy kotvia a následne na nich arboristi realizujú komparatívne orezy," doplnila Popríková s tým, že celý proces je základom na zaistenie dobrého štartu do života stromu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2019
V najbližších rokoch má v Košiciach pribudnúť 300-tis. stromov
Dokopy 300-tis. stromov by malo v najbližších rokoch pribudnúť v Košiciach a ich blízkom okolí. Informovali o tom zástupcovia Dobrovoľníckeho centra Košíc (DCK) na pondelkovom brífingu. Ako uviedli, verejnosť môže v rámci pilotného projektu Sadíme Strom života požiadať o výsadbu na svojom pozemku.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
30.10.2020
Samospráva vysadí viac ako 70 stromov
Viac než 70 stromov vysadí na verejných priestranstvách počas najbližších týždňov samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %