Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.11.2020 07:45

Po peľovej sezóne potrápia alergikov roztoče v interiéroch


Ilustračná snímka.


Peľová sezóna je na konci už niekoľko týždňov, v nadchádzajúcom období však môžu alergikov potrápiť alergény vnútorného prostredia.


Obzvlášť počas pandémie nového koronavírusu, v dôsledku karanténnych opatrení, trávime viac času vo svojich obydliach, čím sa vystavujeme väčšiemu množstvu inhalačných alergénov. Medzi najčastejšie patria najmä roztoče. „Exkrementy roztočov si udržiavajú schopnosť alergizovať človeka až jeden rok,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktoré sa ako jediné venuje laboratórnej diagnostike prítomnosti alergénov roztočov v bytovom prachu.      

Sami o sebe roztoče nie sú pre človeka nebezpečenstvom, problémom sú ich výkaly. „Alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov, predovšetkým u detí, môžu vyvolať ťažké a dlhotrvajúce astmatické ťažkosti, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek,“ konštatovala Lafférsová.      

Podľa zistení RÚVZ v Banskej Bystrici je výskyt roztočov častejší vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním. K zvyšovaniu výskytu roztočov však prispieva aj vyššia vlhkosť v zateplených panelových domoch. Do bytov sa roztoče dostávajú pasívne na rôznych predmetoch vrátane ľudského oblečenia. Optimálna teplota na ich vývoj je od 22 do 25 stupňov Celzia, vzdušná vlhkosť okolo 70 až 80 percent.

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici
V nedeľu 9. septembra uplynie 75 rokov, čo slovenská vláda svojim nariadením zriadila v Banskej Bystrici pobočku Štátneho zdravotne – sociálneho ústavu pre mikrobiológiu.
viac
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
25.03.2020
Pri donáške jedál je nutná zvýšená hygiena, čistota a dezinfekcia
V súvislosti s možnosťou donášky jedla do domácností sa aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici množia rôzne témy a aj otázky obyvateľov.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %