Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.11.2020 02:03

Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené


Ilustračná snímka.


Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.


Podľa poslanca Pavla Katreniaka si týmto mesto vyrába mínu. Ľudia sa obávajú nákazy a nie je presvedčený, že je vhodné dovoľovať podobné prevádzky v exteriéri počas zimy.      

Poslanec Martin Turčan bol, naopak, po diskusii presvedčený, že každému z nich ide o to isté, a teda pomôcť podnikateľom, ktorí majú v čase koronakrízy problém.     

„Uvedomujem si aj problém zdravotný, ale ak budú všetci dodržiavať nariadenia hlavného hygienika, prinesie to riešenie. Nemyslím si, že niekto bude tráviť dlhý čas na terasách. Je to o kompromisoch tak, ako aj celé predchádzajúce obdobie,” reagoval Turčan.      

Terasy teda budú otvorené celý rok, ale len u tých podnikateľov, ktorí dodržiavajú prísne epidemiologické pravidlá, čo má dôsledne kontrolovať mestská polícia.     

„Podporili sme pomoc pre podnikateľov v oblasti gastronómie na Námestí SNP predĺžením možnosti mať postavenú terasu. Všetci si uvedomujeme náročnosť v súčasnej dobe, a preto im chceme takto pomôcť,” zdôraznil poslanec Matúš Molitoris.     

„Upravili sme zásady, ktoré umožňujú prevádzkovateľom terás v pamiatkovej rezervácii mesta mať terasy počas celého roka. Ide tak o čiastočnú pomoc okrem doterajšej 80-percentnej zľavy z nájomného. Doteraz mohli mať hostinskí terasy len od začiatku apríla do konca októbra. Ako klub sme presadili, aby táto zmena bola podmienená a platila pre tých, ktorí dodržiavajú zásady ich zriaďovania a prevádzkovania. Pomáhame prevádzkovateľom, ktorí podnikajú fér a plnia si svoje záväzky voči mestu. Naďalej je dôležité správať sa zodpovedne a zabrániť šíreniu nového koronavírusu,” uviedli poslanci z klubu Banskobystrická alternatíva.     

„Všetci vnímame neľahkú situáciu, v ktorej sa z dôvodu pandémie nachádzajú reštaurácie či kaviarne. Keďže z rozhodnutia ústredného krízového štábu museli svoje prevádzky zavrieť, prežívajú ťažké obdobie,” zdôvodnil primátor Ján Nosko a od prevádzkovateľov očakáva, že sa budú správať ústretovo a dodržiavať všetky platné zásady.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2018
Prečo sa oplatí hľadať 12. mája na námestí tyrkysové tričká?
V poradí druhý ročník dobrovoľníckeho projektu, ktorý turistov, ale aj domácich Banskobystričanov oboznámi s históriou Námestia SNP počas jedného dňa.
viac
20.10.2020
Žilinskí poslanci schválili prevádzku letných terás aj po 31. októbri
Letné terasy v Žiline môžu nechať ich prevádzkovatelia otvorené aj po 31. októbri 2020. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na pondelňajšom (19. 10.) zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
23.10.2020
Nitra predĺži reštauráciám bezplatný prenájom terás
Mesto Nitra predĺži gastronomickým prevádzkam bezplatný prenájom letných terás na svojich pozemkoch. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní.
viac
26.10.2020
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok môžu prevádzkovať terasy aj v zime
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok v Prešove budú môcť prevádzkovať svoje letné terasy alebo sedenia aj v zime. Mesto im v prípade záujmu predĺži platnosť rozhodnutí o umiestnení terasy a sedenia na pešej zóne a priľahlých uliciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %