Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.04.2021 09:35

Piloti Vzdušných síl SR si vyskúšali nové cvičné lietadlo L-39NG


Nové cvičné lietadlo L-39NG


Nové cvičné prúdové lietadlo českého výrobcu AERO Vodochody AEROSPACE, pristálo tento týždeň na slovenskej leteckej základni Sliač, aby absolvovalo niekoľko letov so zmiešanou česko-slovenskou posádkou.


Cieľom bolo predviesť letové vlastnosti lietadla a ukázať jeho schopnosti, pre výcvik budúcich pilotov českých stíhacích lietadiel F-16.

Lietadlo L-39NG dorazilo na základňu Sliač v nedeľu 18. apríla 2021. V nasledujúcich dňoch prebehli dokopytri lety, vždy s jedným z továrenských pilotov Aera a slovenským pilotom v kokpite. Okrem továrenských pilotova pozemného personálu, dorazila na leteckú základňu Sliač taktiež početná delegácia manažmentu a technikovspoločnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Spoločne prezentovali komplexnú ponuku strategickej spoluprácevo výcviku vojenských pilotov medzi Českou republikou a Slovenskom.

„Ponúkame Slovenskej republike strategickú spoluprácu, ktorej súčasťou je obstaranie ôsmich lietadiel L-39NG. Naše riešenie by zabezpečilo väčšiu sebestačnosť vo výcviku budúcich pilotov F-16 a zároveň by prinieslo významnú úsporu finančných nákladov na tento výcvik. Silným argumentom je tiež ponuka rozsiahlej priemyselnej spolupráce na výrobe lietadla L-39NG,“ opísal Zdeněk Hlačík, riaditeľ obchodu Aero Vodochody pre SR.

„Modernizácia techniky ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí ku kľúčovým prioritám súčasného vedenia Ministerstva obrany SR. Jedným z plánovaných projektov je tiež obmena súčasných cvičných lietadiel, ktorých životnosť postupne končí. Sme radi, že naši vojaci majú možnosť zoznámiť sa s možnosťami výzbroje priamo na ukážkach či prezentáciách. Preto oceňujem ponuku spoločnosti Aero Vodochody odprezentovať jej nové cvičné lietadlo priamo na letisku Sliač,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

Dominantou prezentácie L-39NG na základni Sliač, bola technická časť. Medzi tímom Aera, ktorého súčasťou bol aj šéfkonštruktér L-39NG Jaromír Lang, a zástupcami základne, prebehli detailné diskusie o technických parametroch lietadla, funkciách avionických systémov či moderných bezpečnostných systémoch lietadla. Zástupcovia Vzdušných síl SR sa zoznámili s možnosťami využitia technológie Virtual Training System, pre výcvik pilotov a plnenie taktických misií, a tiež s kľúčovými parametrami vyzbrojenej verzie lietadla, ktorá by mala byť hotová v prvom štvrťroku budúceho roka.

Viac o L-39 NG

L-39NG je moderné a efektívne ľahké prúdové lietadlo schopné plniť úlohu ľahkého bojového, jednotného a komplexného lietadla, pre plnohodnotný výcvik pilotov moderných vzdušných síl. Lietadlo vychádza z aerodynamickej koncepcie pôvodnej L-39 s optimalizovanými prvkami na zníženie odporu a zvýšenie účinnosti. Využíva technológie výroby a moderné vybavenie. Pohon obstaráva vysoko úsporný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémom TAP Blue, ktorý užívateľom zaisťuje bezprecedentné letu schopnosti a predvídateľnosť údržbových nákladov. Avionika lietadla je pripravená pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie a môže byť do značnej miery prispôsobená požiadavkám zákazníka. Lietadlo je v bojovej variante vybavené piatimi závesníkmi pre nosenie výzbroje. Súčasťou lietadla je aj široké spektrum simulačných technológií, vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku. Strategickým partnerom projektu L-39NG je spoločnosť OMNIPOL, ktorá ho z 50 % spolufinancuje a vlastní.

 

Autor: (ts. AERO Vodochody)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
16.02.2019
BSK: V kraji štyri nové bilingválne gymnáziá
Na území bratislavského regiónu pribudnú od začiatku školského roka 2019/2020 štyri nové bilingválne gymnáziá. Možnosť študovať v anglickom jazyku tak dostane 136 žiakov. Hlásiť sa na bilingválne gymnáziá môžu ôsmaci aj deviataci a termín odovzdania prihlášky je 20. február.
viac
08.07.2021
Vzdušné Zámky ponúknu deťom sériu umeleckých workshopov
Množstvo umeleckých aktivít ponúknu počas víkendu deťom v Nových Zámkoch viaceré tvorivé dielne. Tie sú súčasťou Prehliadky animovaného filmu a knižnej ilustrácie Vzdušné Zámky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %