Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.03.2023 01:30

Petržalka zvyšuje príspevok za škôlku, rovnako ako niektoré iné MČ


Ilustračná snímka.


Bratislavská Petržalka sa pridáva k samosprávam, ktoré zvyšujú príspevok na materskú školu. Ten bude po novom 75 eur na mesiac za jedno dieťa.


Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci schválením všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Rovnaká suma je napríklad aj v Ružinove či Novom Meste.

"Všetky samosprávy sa boria s problémami, všetky samosprávy zvyšujú poplatky v materských školách," povedal starosta Petržalky Ján Hrčka.

Doteraz uhrádzal zákonný zástupca za pobyt dieťaťa v škôlke mesačne príspevok vo výške 40 eur, od 1. apríla sa táto suma zvýši na 75 eur. V prípade druhého a tretieho dieťaťa by to mala byť polovica, teda 37,50 eura.

Mení sa tiež výška príspevku pri školskom klube detí. Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovno-vzdelávacou činnosťou školského klubu detí prispieva doteraz zákonný zástupca dieťaťa mesačne na jedno dieťa 20 eur, po novom sa to stanovuje na 40 eur. Aj v tomto prípade sa poplatok pri druhom a treťom dieťati znižuje na polovicu.

Ak ide o skrátenú výchovno-vzdelávaciu činnosť školského klubu detí, doterajší príspevok zákonného zástupcu dieťaťa sa z rozpätia od šesť do desať eur stanovuje na sumu v rozpätí od desať do 15 eur. Rovnako to bude aj v prípade čiastočnej úhrady nákladov spojených s výchovno-vzdelávacou činnosťou centra voľného času.

Poplatok za materskú školu vo výške 75 eur bude platiť aj v Ružinove. Samospráva však zároveň pripomína, že napriek zvýšeniu mesačného poplatku budú rodičia stále uhrádzať len asi 20 percent celkových nákladov na prevádzku škôlok. Zvyšných 80 percent bude stále znášať mestská časť zo svojho rozpočtu.

Samospráva má zároveň schválenú adresnú sociálnu pomoc pre rodičov, ktorí majú v škôlkach viac detí, či pre rodiny v sociálnej núdzi. "Poplatky za druhé a ďalšie dieťa v škôlke preto budú výrazne nižšie. Rodičia, ktorí si nemôžu uplatniť daňový bonus, môžu mať poplatok za škôlku dokonca úplne odpustený," uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu.

K úprave poplatkov za materské školy na sumu 75 eur dochádza aj v Novom Meste. "Ostala však možnosť individuálneho posúdenia odpustenia týchto poplatkov," povedala Veronika Bauch z úseku komunikácie miestneho úradu.

Úpravou prešli aj poplatky v školských jedálňach, poplatky za Školský klub detí ostali v rovnakej výške. "V mestskej časti si uvedomujeme výnimočnú ekonomickú situáciu spôsobenú náhlymi zmenami zákonov, zdražovaním cien služieb, tovarov a energií, preto sme pristúpili k zvýšeniu súm jednorazových finančných výpomocí a príspevkov od mestskej časti," doplnila Bauch.

V Starom Meste sa základný mesačný príspevok na pobyt dieťaťa v materskej škole nemení, zostáva na úrovni 90 eur, o desať eur sa však znižuje doterajšia zľava pre rodičov s trvalým pobytom. "Po uplatnení zľavy zaplatí mesačne 55 eur, v minulosti platil 44 eur," povedala Martina Karman z referátu komunikácie s verejnosťou miestneho úradu s tým, že percentuálne zľavy na pobyt každého ďalšieho dieťaťa v škôlke sú zachované.

Nemení ani mesačný príspevok za pobyt dieťaťa v školskom klube, zostáva na úrovni 40 eur. Mestská časť však zrušila 10-eurovú zľavu pre deti s trvalým pobytom v mestskej časti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2019
Mestská časť Petržalka zvýši kapacity v materských školách
Do konca septembra 2019 plánuje Stredisko služieb školám a školským zariadeniam Petržalka zvýšenie kapacít materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Petržalka o 70 miest,.
viac
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
12.05.2023
Starostovia vítajú viac peňazí pre MŠ, no vidia i problém pre mesto
Starostovia bratislavských mestských častí vítajú legislatívnu zmenu, ktorá im prinesie viac peňazí pre materské školy (MŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %