Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.06.2023 08:25

Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku


Ilustračná snímka.


Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.


Na celom území dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a tráv. Informovala o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší na celom území. Vysoké hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých sa opäť zviditeľnili žltými povlakmi na autách, parapetoch i okrajoch mlák. Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na strednom a severnom Slovensku, brezy a jaseňa sa už skončila aj v chladných oblastiach," zhodnotila Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Košiciach, borovicovitých v Žiline a Košiciach. Peľ ostatných drevín bol v ovzduší v nižších hladinách. Vyskytovala sa aj tzv. topoľová vata, čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb, ktoré sú často nosičom peľových zŕn tráv.

"V najbližších dňoch vysoké denné hladiny dosiahne peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Pribúdať bude peľ pŕhľavy, skorocelu, štiavu a ďalších bylín. V ovzduší sa vyskytne aj peľ agátu, bazy, platanu, gaštanu a pagaštanu. Rozšíri sa druhové spektrum kvitnúcich bylín," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2023
Peľová sezóna brezy sa končí, začína kvitnúť skorocel, štiav a ihličnany
Výkyvy počasia v uplynulom týždni výrazne ovplyvnili peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia Slovenska ešte dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Pribúda peľ tráv z čeľade lipnicovitých.
viac
07.06.2023
Sezóna tráv pokračuje, očakávajú sa vysoké denné koncentrácie ich peľu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ihličnanov, pŕhľavy a skorocelu. Vplyvom teplého a slnečného počasia odborníci zaznamenali veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska.
viac
23.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, najmä na strednom a severnom Slovensku
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vyššie koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %