Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.04.2020 09:30

Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv


Ilustračná snímka.


Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.


„Vysoké denné koncentrácie dosahoval aj peľ duba a buka. Najvyššie koncentrácie peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Žiline a v Košiciach. Najvyššie denné koncentrácie peľu buka zachytila monitorovacia stanica v Žiline, až 1 138 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, ale aj v Banskej Bystrici a v Košiciach. Klesli denné koncentrácie peľu jaseňa i hrabu. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ drevín z čeľadí cyprusovitých- tisovitých, peľ vŕby, javora, smrekovca, orecha, platanu a brestu. Monitorovacie stanice v Bratislave a Banskej Bystrici však už zachytili prvý peľ tráv z čeľade lipnicovitých,“ zdôraznila RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Dodala, že spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali len nízke koncentrácie.  

Breza prešla vrcholom peľovej sezóny, ale kvitne ešte na celom území Slovenska. Peľ brezy je momentálne najsilnejším a najvýznamnejším alergénom, ale pomaly sa k nemu začne pridávať peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý postupne zaujme jeho miesto na ďalšie týždne. „Očakávame, že peľ brezy bude ešte dosahovať vysoké denné koncentrácie najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. V Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme opäť mierny pokles denných hladín peľu brezy, ktoré sa ešte udržia v alergologicky významných koncentráciách,“ konštatovala RNDr. Lafférsová. V ovzduší sa okrem peľu brezy bude vyskytovať peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba, buka, orecha, platanu, brestu a pŕhľavovitých rastlín. Zvýšia sa denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä nočným ochladením a lokálne zrážkovou činnosťou.

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Peľová sezóna jelše a liesky pomaly končí, pribúda však peľ brezy
Pomaly sa rozbieha peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu tohto obdobia.
viac
04.06.2020
Dostávame sa do obdobia, keď vo vzduchu bude prevažovať peľ bylín
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Peľ ihličnanov dosahoval najvyššie koncentrácie najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku.
viac
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
03.08.2023
Peľová sezóna tráv sa končí, pribúdať budú alergény neskorého leta a jesene
Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %