Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.06.2023 10:35

Peľová sezóna tráv pokračuje, najmä na strednom a severnom Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vyššie koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku.


Informovala o tom v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že vplyvom zrážkovej činnosti dochádzalo k výrazným regionálnym rozdielom.

Pokračujúca sezóna tráv vrcholila na strednom a severnom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy zachytili v Žiline, Banskej Bystrici a v Bratislave. V ovzduší sa vyskytoval skorocel a štiav, peľ bazy, agátu a lipy dosahoval nižšie hladiny.

"Peľová sezóna tráv pokračuje a v nasledujúcich dňoch ešte očakávame vysoké koncentrácie najmä na strednom a severnom Slovensku. Vo významnejšej miere sa bude vyskytovať aj peľ pŕhľavy, menej už skorocelu a štiavu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých nedosiahne vysoké denné hladiny ani na severe územia. Pri oteplení očakávame nárast denných koncentrácií spór húb (plesní)," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
16.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku.
viac
06.07.2023
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Rovnako to bude aj v najbližších dňoch, keď možno očakávať vyššie koncentrácie ich peľu na väčšine územia Slovenska.
viac
03.08.2023
Peľová sezóna tráv sa končí, pribúdať budú alergény neskorého leta a jesene
Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %