Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.05.2019 12:15

Pakt OSN v boji proti plastovému odpadu


Ilustračná snímka


Pakt Organizácie spojených národov (OSN) o boji proti plastovému odpadu, ktorý sprísni kontrolu nakladania s odpadom a sledovanie jeho ďalšieho osudu, podpísalo v piatok minulého týždňa 186 krajín sveta.


Na záver svojej konferencie tak v Ženeve OSN reagovali na iniciatívu Nórska, ktorú škandinávsky štát navrhol v septembri 2018. Pakt OSN v boji proti plastovému odpadu je síceprávne záväzným dokumentom, ale budú ho jeho signatári brať vážne?

Pakt je pre krajiny, ktoré ho podpísali, právne záväzný. Optimizmus ale hatí, že neexistuje sila, ktorá by jeho dodržiavanie dokázala v prípade každého zo 186 signatárov vynucovať. Takže plnenie ostáva len na vôli jednotlivých štátov. Navyše pakt nepodpísali USA, ktoré sa počas vlády prezidenta Trumpa nepripájajú k žiadnym medzinárodným dohodám, súvisiacim so životným prostredím. Naopak, z viacerých medzinárodných environmentálnych rozhodnutí, ktorými USA signatármi do Trumpovho nástupu boli, vystúpili.

A čo krajiny, ktoré dohodu nepodpísali?

Zaujímavé tiež je, že podľa agentúry The Associated Press (AP) môže pakt ovplyvniť aj krajiny, ktoré pakt síce nepodpísali, ale plastový odpad budú vyvážať do iných krajín. Inými slovami to znamená, že ak sa ktorýkoľvek zo súčasných signatárov (podobne ako Čína v minulom roku) rozhodne „stopnúť“ dovoz plastového odpadu z Európy, Ameriky a ďalších kontinentov či jednotlivých krajín, zrejme naďalej sa nájde nejaká iná krajina, ktorá odpad zoberie a (pravdepodobne) dá si za to zaplatiť. Teda bude sa správať tak ako dosiaľ.

Nóri a ich snaha, aby odpad nekončil v moriach

Nóri, ktorí prijatie dokumentu OSN iniciovali, dosiaľ do zlepšenia vlastnej infraštruktúry nakladania s odpadmi po celom svete investovali 200 miliónov USD. Vychádzali pritom z nespochybniteľného predpokladu, že mnohé ázijské a africké štáty, ktoré nespracovateľný odpad odoberajú z iných krajín, nedokážu ho recyklovať a ten často končí v oceánoch. V tomto smere je okrem iných známa napríklad konkrétna medializovaná skúsenosť ich ministra pre medzinárodný rozvoj N. Astrupa, ktorý strávil istý čas v africkej Ghane, kde nedokážu ani vlastný plastový odpad spracovať, nehovoriac o dovezenom z inej krajiny.

Až 90 percent plastov v oceánoch je z ázijských a afrických riek

Celkovo končí v moriach asi 8 miliónov ton plastov ročne, ich množstvo sa každým rokom zvyšuje. V tlači už pomaly zdomácnel výrok, že „onedlho bude v morskej vode viac plastov ako rýb“. Vedci z Hemholtz Centre for Environmental Research – UFZ odhadujú, že až 90 percent objemu plastového odpadu v oceánoch pochádza z ázijských a afrických riek. Napriek obrovskej spotrebe plastov v Európe či v USA sa však ani jedna európska alebo americká rieka neocitla medzi desiatimi najväčšmi znečisťujúcimi veľtokmi sveta. Práve táto skutočnosť – a zároveň morálna zodpovednosť týchto bohatých západných krajín za stav oceánskych vôd – iniciovala 186 štátov, aby pripojili svoj súhlas pod Pakt OSN v boji proti nakladaniu s plastovým odpadom. Aj keď na „zázrak“, ktorý by znečistené oceány plastmi a hlavne mikroplastmi už pomaly potrebovali, to zďaleka nemôže stačiť.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2019
Čaká dohodu o plastovom odpade rovnaký osud ako dohodu o otepľovaní Zeme?
Plastový odpad bol ešte pred minulotýždňovým zasadnutím Environmentálneho zhromaždenia OSN v kenskom Nairobi (od 11. do 15. marca) označený za globálnu hrozbu. Zároveň globálnu petíciu za „Koniec plastov v prírode (No plastics in nature)“ podpísalo počas prvých troch týždňov vyše 250-tisíc ľudí.
viac
28.09.2019
Slovensko historicky prvýkrát prispeje do Zeleného klimatického fondu
Podpredseda slovenskej vlády a minister životného prostredia László Sólymos podpísal v stredu 25. septembra budove Stáleho zastúpenia SR pri OSN v New Yorku zmluvu, na základe ktorej Slovensko historicky prvýkrát prispeje do Zeleného klimatického fondu.
viac
20.05.2022
PSK a starostovia obcí podpísali memorandum k Odkalisku Poša
Zástupcovia troch obcí Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Poša vo Vranovskom okrese podpísali Memorandum o spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom. Spoločne tak chcú participovať na urýchlení odstránenia Odkaliska Poša.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %