Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.11.2023 08:50

P. Kresák: Je potrebné vrátiť sa k väčšiemu počtu volebných obvodov


Ústavný právnik Peter Kresák. Snímka zdroj: Teraz.sk


Ústavný právnik Peter Kresák je presvedčený o potrebe vrátiť sa k väčšiemu počtu volebných obvodov. Súčasný stav považuje za zlé riešenie. Na zmenu volebného systému nevidí naliehavú potrebu ústavný právnik Radoslav Procházka.


Ak k tomu však chcú politici pristúpiť, považuje za vhodnejšie to robiť v prvej polovici volebného obdobia. "Viacero volebných obvodov umožní lepšie zastúpenie jednotlivých územných častí krajiny v NR SR a odstráni súčasnú dominanciu Bratislavy," uviedol pre TASR Kresák, ktorý figuroval v strane Dobrá voľba.         

Zmena by podľa neho prinútila politické strany, aby mali štruktúry na celom území Slovenska. "Práve z tohto dôvodu sú proti návratu k viacerým volebným obvodom politické strany koncentrované iba okolo jedného lídra a ktoré nemajú vybudované svoje regionálne štruktúry po celom území SR a ani väčšiu členskú základňu," myslí si Kresák.         

Aj bývalý politik Procházka tvrdí, že vyšší počet volebných obvodov by mohol mierne zvýšiť regionálnu reprezentatívnosť poslaneckého zboru. "A veľmi pravdepodobne by znížil jeho reprezentatívnosť z hľadiska politických preferencií voličov a znamenal by menší počet parlamentných strán," skonštatoval pre TASR.         

Procházka však preferuje jeden obvod. "Ak by som ja osobne niečo menil, tak aktívne volebné právo by som dal na 17 rokov a prahovú klauzulu by som znížil z piatich na tri percentá. Až vtedy by sme zistili, čo je to skutočný chaos," uviedol.         

Optimálne by podľa Kresáka bolo utvoriť osem viacmandátových volebných obvodov, ktoré by sa prekrývali s územím súčasných samosprávnych krajov. "Do týchto volebných obvodov by sa na jednej strane dal rozdeliť počet súčasných 150 mandátov pri zachovaní princípu rovnosti a na druhej strane by každá politická strana bola nútená postaviť osem kandidátnych listín s ôsmimi lídrami, čo by posilnilo aj samotnú vnútrostranícku demokraciu," skonštatoval. Motivovalo by to podľa neho aj k vyššej účasti vo voľbách.         

"Zavedenie viacerých volebných obvodov by jednoznačne prinieslo rozšírenie počtu volených zástupcov z celého územia SR, a teda aj posilnenie zastupiteľského princípu a demokracie v ústavnom systéme SR," uzavrel Kresák.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2016
Komu to vyhovuje?
Nielen skutkami, či symbolmi, ale aj slovami a tiež ochranou zlých pravidiel je možné ublížiť. Kým dobrým skutkom pomôžeme, zlým vieme poškodiť. Ukázať prstom číslo 1 je iné ako ukázať prostredník.
viac
23.08.2018
Mestských poslancov bude v nasledujúcom volebnom období menej
Počet mestských poslancov, ktorí budú v nasledujúcom volebnom období hájiť záujmy Kremničanov v mestskom zastupiteľstve, sa zníži. Namiesto súčasných 13 poslancov bude o veciach verejných v Kremnici rozhodovať 11 poslancov.
viac
16.03.2019
M. Kaliňák: Slovensko by malo jeden volebný obvod nahradiť ôsmimi
Systém jedného volebného obvodu, ktorý zaviedol ešte Vladimír Mečiar a ktorý mnohí politici kritizovali, by bolo načase zmeniť. Volebných obvodov by malo byť toľko, čo je samosprávnych krajov, teda osem. Myslí si to politológ a expert na samosprávu Michal Kaliňák.
viac
08.02.2020
Poslanci schválili novú internú smernicu o čerpaní výdavkov volebných obvodov
Mestskí poslanci v Prievidzi na januárovom zastupiteľstve schválili novú internú smernicu, ktorá upravuje postup pri čerpaní výdavkov z rozpočtu mesta Prievidza výbormi volebných obvodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %