Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.02.2022 12:55

Zborov nad Bystricou má petičné hárky. Ľudia chcú voliť parlament z regiónov


Juraj Hlavatý, starosta obce Zborov


Aj obec Zborov nad Bystricou sa zapojila do petície za viac volebných obvodov pre parlamentné voľby. Do Kancelárie ZMOS doručila prvé podpísané hárky.


 „Iniciatívu Združenia miest a obcí Slovenska, ktorá spočíva v zbere podpisov potrebných na vyhlásenie referenda, ktorého výsledkom by bolo vytvorenie 8 volebných obvodov pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vítam a plne podporujem,“ hovorí Juraj Hlavatý, starosta obce, ktorý ďalej konštatuje: „Moja podpora je podložená 12 ročnou skúsenosťou starostu obce. Myslím si, že je nevyhnutnosťou, aby každý región Slovenska bol v Národnej rade SR zastúpený v podobe poslanca, ktorý ho bude reprezentovať a zároveň aj prevezme zodpovednosť i iniciatívu za daný  kraj. Zvolený zástupca musí hľadať riešenia každodenných starostí a problémov, ktoré sú dlhodobo zanedbávané zo strany súčasných poslancov parlamentu, ktorí sú vyberaní politickou stranou. Tak, ako predstavitelia miestnych samospráv skladajú účty každé štyri roky svojim voličom, ktorí im vystavia vysvedčenie v podobe opätovného zvolenia, resp. nezvolenia, tak by to malo byť aj u zástupcov slovenského parlamentu.“

Podľa starostu Zborova nad Bystricou „starostovia zdieľajú každodenný život so svojimi občanmi, riešia problémy a hľadajú riešenia, aby sa bežný deň na ich území, za ktoré sú zodpovední zlepšil a zdokonalil. Pokiaľ sa im to nedarí, resp. ich to nezaujíma a nepracujú podľa vôle väčšiny voličov, ich pôsobenie vo funkcií je krátkodobé. Je preto potrebné a dôležité, aby aj zástupcovia v parlamente niesli zodpovednosť za svoju prácu a voliči mali možnosť ich hodnotenia spočívajúcu  v ich opätovnom zvolení do národnej rady. Obyvateľov majú v parlamente zastupovať osobnosti, ktorých si sami vyberieme v parlamentných voľbách  a preto dozeral čas na to, aby sme toto výsostné právo zobrali straníckym centrálam v Bratislave.“

Petičný hárok a tiež argumenty za zmenu počtu volebných obvodov, spolu s ďalšími dôležitými informáciami sú k dispozícii TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2016
Komu to vyhovuje?
Nielen skutkami, či symbolmi, ale aj slovami a tiež ochranou zlých pravidiel je možné ublížiť. Kým dobrým skutkom pomôžeme, zlým vieme poškodiť. Ukázať prstom číslo 1 je iné ako ukázať prostredník.
viac
13.05.2019
Vznikla petícia za zrušenie jedného volebného obvodu pre voľby do NRSR
Slovensko potrebuje toľko volebných obvodov, koľko má krajov. Zmenu možno priniesť len z regiónov a ľuďmi, ktorí majú skúsenosti s komunálnou politikou a občianskou angažovanosťou.
viac
04.06.2019
Slovensko potrebuje parlament regiónov
Celoslovenská petícia za zvýšenie počtu volebných obvodov pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
28.10.2021
ZMOS chystá petíciu za viac volebných obvodov na parlamentné voľby
Združenie miest a obcí Slovenska chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %