Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2018 05:25

Mestských poslancov bude v nasledujúcom volebnom období menej


Ilustračná snímka (msú)


Počet mestských poslancov, ktorí budú v nasledujúcom volebnom období hájiť záujmy Kremničanov v mestskom zastupiteľstve, sa zníži. Namiesto súčasných 13 poslancov bude o veciach verejných v Kremnici rozhodovať 11 poslancov.


Poslanci na poslednom mimoriadnom rokovaní MsZ určili namiesto súčasných piatich obvodov pre novembrové komunálne voľby jeden volebný obvod, ktorý tvorí celé územie mesta Kremnica a v ktorom sa bude voliť 11 poslancov. Ich poradie bude závislé od absolútneho počtu hlasov, ktoré v hlasovaní získajú. Poslanci tak potvrdili svoje rozhodnutie z roku 2015 o vytvorení jedného viacmandátového obvodu.       

S návrhom na jeho vytvorenie prišla v tom čase skupina deviatich poslancov. "Problém súčasných piatich obvodov je ten, že pomer úspešnosti na zvolenie poslanca je 20 percent. Čiže človek s 20-percentným mandátom reprezentuje záujmy celého mesta," argumentovala na rokovaní v tom čase za navrhovateľov mestská poslankyňa Viera Vaská (Sieť). Zníženie počtu poslancov tiež prinesie úsporu verejných financií. Podľa primátora Alexandra Ferečníka sú dôvody tohto rozhodnutia aktuálne aj dnes.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
08.02.2020
Poslanci schválili novú internú smernicu o čerpaní výdavkov volebných obvodov
Mestskí poslanci v Prievidzi na januárovom zastupiteľstve schválili novú internú smernicu, ktorá upravuje postup pri čerpaní výdavkov z rozpočtu mesta Prievidza výbormi volebných obvodov.
viac
14.01.2021
MsZ schválilo kúpu internátu SOŠ, mesto v ňom chce nájomné byty
Poslanci Kremnice na minulotýždňovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) schválili odkúpenie internátu strednej odbornej školy (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím vo vlastníctve štátu.
viac
27.11.2023
P. Kresák: Je potrebné vrátiť sa k väčšiemu počtu volebných obvodov
Ústavný právnik Peter Kresák je presvedčený o potrebe vrátiť sa k väčšiemu počtu volebných obvodov. Súčasný stav považuje za zlé riešenie. Na zmenu volebného systému nevidí naliehavú potrebu ústavný právnik Radoslav Procházka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %