Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 03:15

Opatrenia v lesoch pri Gelnici a Dobšinej zadržia takmer 100 percent zrážok


Na snímke zľava spoluautorka projektu Martina Zeleňáková (vľavo) a špecialista na zadržiavanie vody v krajine Miroslav Kubín. Foto: TASR - František Iván


Vďaka opatreniam na ochranu a obnovu biodiverzity vykonaných v lesoch v okolí Dobšinej a Gelnice zostáva v území takmer 100 percent zrážok. Predtým odtieklo z územia bez úžitku až 60 percent dažďovej vody.


Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý prostredníctvom eurofondov realizoval projekt za 4,5 milióna eur. Daný projekt je podľa kraja v histórii Slovenska prvým takéhoto rozsahu.         

Vo vybraných lokalitách lesov v okolí Dobšinej a Gelnice, mimo chránených území, sme na ploche s rozlohou 2500 hektárov realizovali práce a technologické riešenia založené na princípe narušenia zhutnenej pôdy rýpadlom. Pred týmto krokom odtekalo z lesov bez úžitku až 60 percent zrážkovej vody, vďaka opatreniam tu zostalo takmer 100 percent. Takto sa zvýšila zásoba podzemnej vody v lesoch, čo je základom pre posilnenie biodiverzity," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.         

Práce na Spiši a Gemeri ukončili v závere roka 2023 a ich efekt vyhodnotili v priebehu tohto roka na základe nezávislých kontrolných meraní. Pod výsledky meraní sa podľa KSK podpísal pražský Výskumný ústav meliorací a ochrany pôdy, ktorý sa dlhodobo venuje nezávislej kontrolnej činnosti obdobných projektov po celej Európe. Účinnosť opatrení overuje za pomoci dažďového simulátora a kľúčovým je sledovanie veľkosti povrchového odtoku a miery infiltrácie, teda procesu, pri ktorom voda preniká do podzemnej časti zeme. Experti vykonali niekoľko ďalších analýz na neupravených a revitalizovaných lesných cestách a výsledkom bolo ich porovnanie.         

"Teší ma, že napriek prvotným obavám lesníkov si výsledky projektu dokázali získať všetkých, ktorým záleží na zlepšení klímy v Košickom kraji. Podľa kvalifikovaného odhadu sa pri priemernej ročnej zrážke v daných lokalitách po vykonaní opatrení ročne zadrží v lesných ekosystémoch Gelnica a Dobšiná približne 400 miliónov litrov vody za rok. Pre predstavu, daný objem zodpovedá objemu 160 olympijských bazénov," dodal Trnka.         

Projekt realizovali v rámci Programu obnovy krajiny, ktorý sa v Košickom kraji implementuje od roku 2018. Kraj na realizáciu projektu získal 4,3 milióna eur z Kohézneho fondu a ďalších 200.000 eur dofinancuje z vlastného rozpočtu. Projekt na ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch Košického kraja odobrili krajskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva 26. apríla 2021.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2018
Gelnica pripravila v júni viaceré podujatia pre deti i dospelých
Prvá polovica júna v Gelnici patrí deťom, kultúre aj histórii. Mesto pripravilo podujatia pre deti i dospelých. Prvým bol druhý ročník Jašiády, ktorý sa konal v sobotu na miestnom futbalovom štadióne a bol venovaný deťom pri príležitosti ich medzinárodného sviatku.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
04.03.2022
MŽP chce zabezpečiť manažment a ochranu lužných lesov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zabezpečiť vhodný manažment a ochranu lužných lesov, a to vrátane ich revitalizácie a obnovy. Vyplýva to z Koncepcie vodnej politiky SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
27.06.2023
Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú asi závažnejšie pre mestá
Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %