Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.04.2018 11:30

Mesto chce zmodernizovať materské školy a zvýšiť ich kapacitu


Ilustračná snímka: Materská škola, Slovenská 49, Gelnica


Mesto Gelnica plánuje investovať do modernizácie materských škôl. Radnici sa na tento účel podarilo získať približne 550.000 eur z eurofondov. Ďalších zhruba 85.000 eur poputuje na tento účel z mestského rozpočtu.


Rekonštrukcia materskej školy na Hlavnej ulici sa uskutoční v tomto roku, materskú školu na Slovenskej ulici zmodernizujú budúci rok.    

"Som rád, že sa nám podarilo získať potrebné financie na opravu a predškolská výchova našich detí tak bude prebiehať v modernom a príjemnom prostredí," uviedol primátor mesta Dušan Tomaško.    

Ako doplnil, cieľom je tiež zvýšiť kapacitu materských škôl a zabezpečiť úspory v spotrebe energií. Budova materskej školy na Hlavnej ulici bola podľa jeho slov postavená v 80. rokoch minulého storočia. "Mesto už opakovane muselo riešiť havarijný stav komplexu budov, celková rekonštrukcia je preto nevyhnutná," skonštatoval primátor.       

Tá bude zahŕňať kompletné zateplenie všetkých obvodových stien, výmenu strešných plášťov na dvoch pavilónoch, výmenu okien a dverí a tiež obnovu spojovacej chodby. Z pôvodne nevyužívaných priestorov skladov a kancelárií tiež vznikne nová trieda pre desať detí, čím sa kapacita škôlky zvýši na 115 predškolákov. "Okrem toho zabezpečíme bezbariérový vstup do každého pavilónu a v dvojpodlažných inštalujeme schodiskové plošiny," vysvetlil primátor.       

Materská škola na Slovenskej ulici sídli v historickej budove v širšom centre mesta. "Plánujeme zriadiť nové priestory v podkroví, kde by mala byť šatňa, miestnosť pre zamestnancov, herňa, oddychová miestnosť a sociálne zariadenia. Prízemné priestory spojíme s podkrovnými novým schodiskom. Pribudnú nové strešné okná, budovu tiež zateplíme. Čaká nás aj rekonštrukcia vykurovacieho systému a rozvodov elektriny," priblížil primátor s tým, že kapacita materskej školy sa zvýši z doterajších 55 na 75 detí.       

Nenávratný finančný prostriedok na rekonštrukciu materských škôl mesto získalo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Opravu budovy na Hlavnej ulici zabezpečí prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, rekonštrukciu objektu na Slovenskej ulici z Operačného programu Ľudské zdroje.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
27.05.2021
Prešovský kraj opraví cesty v okrese Svidník a Humenné
Prešovská samospráva opraví ďalšie cesty v nevyhovujúcom stave. Do roka zmodernizuje vozovku na úseku Hudcovce – Topoľovka a okresná hranica Svidník – Mičakovce. Do rekonštrukcií preinvestuje 1,8 milióna eur.
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %