Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.05.2023 09:30

Okrúhle výročia si v meste pripomenú sériou podujatí


Prievidza.


Mesto Prievidza si 910. výročie prvej písomnej zmienky a 640 rokov od udelenia kráľovských privilégií pripomenie v tomto roku sériou menších i väčších podujatí. Budú niesť podtitul Prievidzskí umelci na prievidzských podujatiach. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Tento významný rok pre Prievidzu venujeme prievidzským umelcom – hercom, spevákom, hudobníkom, kapelám, spisovateľom a spisovateľkám, maliarom, fotografom, jednoducho tým, ktorí tvoria a sú súčasťou prievidzskej kultúry," popísala zámer projektu riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) Dana Horná.

Rok výročí otvorila výstava V posolstve kráľa, ktorá je venovaná 910. výročiu prvej písomnej zmienky o meste v Zoborskej listine kráľa Kolomana, potrvá do 5. júna v priestoroch domu kultúry. Súčasťou podujatí je i výtvarná súťaž pod názvom Prievidza očami detí, potrvá do 15. júna a vyhodnotenie sa uskutoční na podujatí Cesta rozprávkovým lesom v mestskom parku 17. júna.

V lete na námestí predstavia štyri prievidzské zoskupenia ukážky vlastnej tvorby v rámci Festivalu prievidzskej tvorby. Nebude chýbať ani tradičné prievidzské hodovanie, a to v auguste s podtitulom Ako sa hodovalo kedysi. Najväčším a nosným podujatím bude septembrový Banícky jarmok. V poradí 37. ročník ponesie podtitul Prievidzskí umelci na prievidzských pódiách, čo znamená, že na jarmoku budú účinkovať miestni umelci a hudobné skupiny, v ktorých hrajú Prievidžania.

Druhému významnému výročiu - udeleniu mestských privilégií bude venovaná výstava Našim verným mešťanom a hosťom..., verejnosti ju sprístupnia v septembri až októbri v dome kultúry.

"Množstvo podujatí je pripravených aj v Galérii Imricha Vysočana, kde sa okrem výstav prievidzských výtvarníkov a fotografov návštevníci môžu tešiť na jesenný cyklus koncertov vážnej hudby v podaní domácich interpretov a divadelnú hru Oleanna v podaní prievidzského rodáka herca Juraja Mokrého a herečky Magdalény Hroboňovej," priblížila Krajčiová.

Viacero podujatí pre deti i dospelých pripravila Mestská knižnica Mikuláša Mišíka v Prievidzi, výročia si pripomenie i Filmový klub FK´93 Prievidza, ktorý otvorí svoju 30. filmovú sezónu tvorbou rodákov - režiséra Štefana Uhera a herca Cornela Wilda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
02.03.2023
Po zimnej prestávke opäť otvárajú brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke počas najbližšieho víkendu opäť otvoria brány Spišského hradu. Zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková informovala, že hrad bude pre verejnosť otvorený od soboty 4. marca.
viac
27.04.2023
V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí
Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
15.08.2023
Program Baníckeho jarmoku bude reflektovať na dvojicu výročí mesta
Program tohtoročného Baníckeho jarmoku v Prievidzi bude reflektovať na 910. výročie prvej písomnej zmienky i na 640 rokov od udelenia mestských práv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %