Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.05.2023 08:25

OD Dunaj a Dom odievania sa dočkali rekonštrukcie, prepojí ich átrium


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


Bratislavská ikona Obchodný dom (OD) Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Obchodný dom Brouk a Babka, prechádza po rokoch rekonštrukciou. Spolu s ním sa rekonštrukcie dočká aj dvojička budovy – Dom odievania.


Práce majú byť dokončené začiatkom roka 2025. Zámer ich rekonštrukcie predstavila v stredu developerská spoločnosť CTP. Obchodný dom Dunaj je od roku 2000 národnou kultúrnou pamiatkou.

"Budova mala byť zrekonštruovaná už dávno. Nepoznám Bratislavčana, ktorý nepozná Dunaj. Tento pojem, táto dominanta si zaslúži lepší šat ako dnes. Východiskom pre rekonštrukciu tejto stavby je pre nás stav z roku 1936," skonštatoval Ivan Šimo zo spoločnosti CTP.

V maximálnej možnej miere majú byť zachované a obnovené prvky, ktoré boli pri neskorších prestavbách domu poškodené alebo zrušené. Jedným z takýchto výrazných prvkov je napríklad fasáda. Mala bledozelené obloženie a v noci ju po obvode nasvetľovali neónové rúrky. Rekonštrukcia sa má zároveň riadiť princípmi udržateľnosti, rekonštruovať sa tak budú použité materiály, ako hliníkové konštrukcie či obklady. Obnovou prejde aj Dom odievania, ktorý je s OD Dunaj prepojený od severozápadu od roku 1985. Jednou z noviniek bude prepojenie budov átriom, ktoré zároveň prepojí Námestie SNP s Nedbalovou ulicou.

"Náš návrh je ambiciózny, ale zároveň vieme, aké dôležité je zachovať architektonické dedičstvo. Využili sme príležitosť nastaviť oba objekty na ďalšie pôsobenie v 21. storočí tak, aby sa čo najviac otvorili verejnosti, priniesli široké spektrum využitia a zlepšili širšie mestské prostredie," približuje Barbora Markechová z architektonického štúdia Bogle Architects.

Vzniknúť majú maloobchodné, reštauračné, klubové, kancelárske a apartmánové priestory.

Obchodný dom Dunaj, ktorého autorom je architekt Christian Ludwig, patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku. Architektonický návrh vychádzal z obdobných projektov amerických obchodných domov. Stavba bola osadená v mieste bývalej hradnej priekopy, na mieste dvoch meštiackych domov.

So stavbou sa začalo 1. apríla a skončilo sa 15. augusta 1936. Otvorený bol 1. septembra 1936, teda len päť mesiacov po začatí výstavby. Už v čase jeho výstavby predstavoval tento moderný deväťposchodový obchodný dom najnovšie technické vybavenie i kvalitné zázemie.

Dom odievania bol postavený v rokoch 1975 až 1985 podľa návrhu Petra Minaroviča a Jána Bahnu. Otvorený bol 4. apríla 1985. Budovu "dostali" Bratislavčania ako darček k 40. výročiu oslobodenia Bratislavy.

Obchodný dom Dunaj a Dom odievania vlastní spoločnosť CTP Invest SK od roku 2015. V minulosti bola vlastníkom budov aj spoločnosť Orco Property Group, ktorej víziou bolo prestavať obe budovy na polyfunkčný dom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Pod Mostom SNP pribudlo 13 nových lavičiek
Bratislavčania sa môžu tešiť z trinástich nových lavičiek viedenského typu, ktoré Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy osadil pri Dunaji pod Mostom SNP a pri vstupe na UFO.
viac
17.05.2019
V centre zrušia 120 parkovacích miest, v prospech chodcov a zelene
Obmedzenie parkovania, uprednostnenie chodcov, mobilná zeleň, detské ihrisko, celoročné i sezónne sedenie, sociálna kontrola či lokálna správa. To je zoznam takzvaných rýchlych riešení, ktoré chce v priestore Kamenného námestia a Námestia SNP v Bratislave realizovať v najbližších mesiacoch
viac
19.02.2021
Tornaľa plánuje zrekonštruovať Hlavné námestie
Rekonštrukcia Hlavného námestia je jeden z hlavných investičných zámerov, ktoré počas nasledujúcich rokov plánuje samospráva Tornale v Revúckom okrese.
viac
22.09.2022
Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba
Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %