Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.07.2023 02:25

Rekonštrukcia Námestia SNP je podľa primátora J. Danka v patovej situácii


Ilustračná snímka: (tasr).


Rekonštrukcia Námestia SNP v Martine je podľa primátora Jána Danka v patovej situácii, pretože pripomienky Pamiatkového úradu SR zásadne menia koncepciu vysúťaženého projektu.


Riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline Miloš Dudáš na štvrtkovom brífingu v Martine oponoval, že pamiatkari problém nevidia. Ich snahou bolo, aby sa priestor námestia zveľadil a zachovala sa pamiatková a historická stopa.

Martinský primátor podotkol, že mesto sa bude musieť rozhodnúť, či vypíše ďalšie výberové konanie na dodatočné riešenie projektu alebo od neho upustí. "Pôvodná navrhovaná cena projektu bola zhruba pred dva a pol rokom viac ako 1,5 milióna eur. So zvýšením cien uvažujeme o sume dva až 2,5 milióna eur. Mestské zastupiteľstvo pôvodne schválilo úver na čerpanie týchto prostriedkov," pripomenul.

Riaditeľ KPÚ v Žiline považuje štvrtkové stretnutie zainteresovaných za dôležité, pretože si vydiskutovali stanoviská. "Už na začiatku, keď sme študovali návrh, veľa vecí sme povolili. Našou snahou bolo, aby sme priestor zveľadili a zachovala sa pamiatková a historická stopa. Aby sme to chápali ako jeden urbanistický celok - kostol, zvonica, prikostolný cintorín, náznak oplotenia kostola. Urbanizmus Martina v tomto priestore bol v druhej polovici 20. storočia veľmi devastovaný. Nie je tu radnica, fara a ďalšie objekty. A to málo, čo chceme, aby bolo čitateľné, že od stredoveku išla tadiaľto historická cesta," vysvetlil.

Architekt a autor víťazného návrhu rekonštrukcie Námestia SNP Peter Nezval uviedol, že o ďalšom postupe bude rokovať na stretnutí s primátorom Martina. "Ak sa dohodneme a on sa úplne stotožní s rozhodnutím pamiatkarov, musím sa poradiť s kolegami spoluautormi. Či to budeme akceptovať a zapracujeme do projektovej dokumentácie," dodal s tým, že od vydania dokumentácie pre územné rozhodnutie riešenie viackrát upravovali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
14.06.2021
Výhľad na Zvolen z veže kostola si môžu ľudia pozrieť od 1. júla
Výhľad na mesto z veže rímsko-katolíckeho kostola sv. Alžbety vo Zvolene si ľudia budú môcť pozrieť od 1. júla. Radnica o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
24.02.2022
Martin zrekonštruuje námestie v mestskej časti Podháj
Mesto Martin zrekonštruuje Námestie protifašistických bojovníkov v mestskej časti Podháj.
viac
04.05.2022
Radnica hľadá dodávateľa rekonštrukcie Námestia SNP
Mesto Trnava spustilo verejnú súťaž na realizátora dlho očakávanej rekonštrukcie Námestia SNP. Obnoví sa jeho celkový vzhľad, dôležitým momentom bude zmena polohy pamätníka osloboditeľov, ktorý otočia o 90 stupňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %