Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.02.2020 01:05

Ochrana mokradí a vytváranie nových je ešte viac kľúčovejšie


Ilustračná snímka, zdroj: hiking.sk


Pri príležitosti Svetového dňa mokradí (2. februára) to uviedlo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Upozornilo, že ekosystémy musia byť stabilné, fungujúce a zdravé.


"Mokrade zlepšujú klimatické pomery v krajine podobne ako lesy. Znižujú riziko vzniku povodní a súčasne bránia šíreniu lesných požiarov. V horúcich dňoch sa voda z mokradí intenzívne odparuje a ochladzuje svoje okolie," uviedlo BROZ.       

V súvislosti s klimatickou zmenou sú podľa ochranárov funkčné mokrade jednou z najvýkonnejších zložiek ekosystému. "Ich schopnosť viazať oxid uhličitý z atmosféry je unikátna. Dobre fungujúca mokraď, napríklad v porovnaní s už i tak efektívnym lužným lesom, absorbuje dokonca viac ton oxidu uhličitého na hektár," vysvetlili. Mokrade sú v boji s klimatickou zmenou podľa nich jednou z najdôležitejších zložiek zemského povrchu, a preto ich je potrebné v budúcnosti nielen chrániť, ale ich aj aktívne obnovovať.       

"Mokrade sa vyznačujú aj nesmiernou rozmanitosťou života. Sú domovom rastlín a živočíchov, ktoré nikde inde nenájdeme. V slovenských mokradiach žije až vyše tisíc druhov chrobákov, desiatky druhov rýb, plazov a obojživelníkov. Sú na ne potravne alebo hniezdením viazané mnohé druhy vtákov a neodmysliteľne k nim patria aj charakteristické druhy cicavcov. Bez vody neprežije žiaden živočích, rastlina a ani človek," vysvetlilo BROZ.       

Upozornilo zároveň, že vo svete stále prevažuje ubúdanie mokradí nad opačným trendom, a to napriek snahám ochranárov a medzinárodných dohovorov. Voda, ktorú tieto biotopy ukrývajú, sa podľa BROZ totiž stáva nežiaducim faktorom na miestach, ktoré človek potrebuje stavebne alebo poľnohospodársky rozvíjať. "Každý deň sa nájde množstvo dôvodov, prečo konkrétne mokrade musia ustúpiť "rozvoju". Takéto konanie nie je domyslené do dôsledkov a navyše je veľmi nebezpečné, pretože nakoniec môžeme vodu úplne stratiť," tvrdia ochranári.       

Ochranárom z BROZ sa doteraz podarilo sprietočniť, respektíve iným spôsobom zrevitalizovať 75 kilometrov riečnych ramien a obnoviť 2400 hektárov mokradí. Ďalšie aktivity, ktoré pomôžu mokradiam, hlavne v dunajských luhoch, podľa združenia pokračujú.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2019
V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov
Svetový deň včiel (20. máj) a Medzinárodný deň biodiverzity (22. máj) si ministerstvo životného prostredia pripomenulo v jednom z obchodných reťazcov. Symbolicky pri prázdnom regáli. Práve tak chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
03.02.2023
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom a miznú rýchlejšie ako lesy
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom na Zemi a miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadol na štvrtok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %