Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.10.2023 01:55

Obnova Krásnej Hôrky pokračuje podľa plánu


Hrad Krásna Hôrka (Snímka TASR)


Práce na obnove stredného a dolného hradu Krásnej Hôrky pokračujú podľa stanoveného harmonogramu. Výrazne už postúpila aj výstavba v podhradí, v súvislosti s blížiacou sa zimou budú práce v exteriéri na niekoľko mesiacov prerušené.


Počas utorňajšieho mediálneho dňa na Krásnej Hôrke to uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis.         

"Som veľmi rád, že postup prác je veľký. Už sa začala výstavba ciest, už sú položené základy stánkov, pokročili aj reštaurátorské práce," skonštatoval Panis s tým, že projekt pokračuje v súlade so stanoveným časovým harmonogramom.        

 V rámci projektu rekonštrukcie dolného a stredného hradu sú už v interiéroch väčšiny obnovovaných častí hradu ukončené búracie a demontážne práce, v súčasnosti sa tak už naplno vykonávajú reštaurátorské práce a obnova omietok. Pracuje sa tiež na obnove kamenných portálov či schodísk.         

"Vzhľadom na klimatické podmienky sa prerušujú práce v exteriéri a budú pokračovať až na jar za priaznivých teplotných podmienok. V interiéroch, kde je možné vytvoriť vhodné teplotné podmienky, sa budú reštaurátorské práce realizovať naďalej," informovalo SNM - Múzeum Betliar.         

V samotnom podhradí Krásnej Hôrky je už hotová hrubá stavba budúceho infocentra, pripravené sú aj základové dosky pre objekty občerstvenia a suvenírov. Súbežne so stavebnými prácami sa na hrade realizuje aj archeologický výskum. Múzeum tiež pripravuje verejné obstarávanie na vybavenie interiérov a expozícií. Prvých návštevníkov chcú na Krásnej Hôrke privítať budúci rok.         

Práce na obnove dolného hradu, časti stredného hradu a výstavbe podhradia za vyše 20 miliónov eur sa začali v auguste minulého roka. Vysúťažený zhotoviteľ, spoločnosť MBM-GROUP, vzišiel z medzinárodného verejného obstarávania. Projekt má byť ukončený do troch rokov, nadväzovať naň bude i obnova horného hradu.         

"Projektanti momentálne spracovávajú projekt na stavebné povolenie, aby sme začiatkom budúceho roka mohli začať proces verejného obstarávania. Chceli by sme začať horný hrad obnovovať v lete budúceho roka," priblížil Panis s tým, že hrad by mohol byť pre verejnosť kompletne otvorený v roku 2026.         

Hrad Krásna Hôrka zdevastoval 10. marca 2012 požiar, ktorý vznikol na trávnatom poraste na hradnom kopci, odkiaľ sa preniesol na samotný hrad. Na obnovu hradu schválila vláda SR takmer 35 miliónov eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2018
Hrad Krásnu Hôrku chcú obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia
Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil ničivý požiar, chce Slovenské národné múzeum (SNM) obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia. V súčasnosti na ňom prebiehajú zabezpečovacie práce a eliminácia vlhka na vytypovaných objektoch.
viac
25.11.2019
Obnova Krásnej Hôrky bude podľa SNM najrozsiahlejšou v jej histórii
Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka, ale aj vybudovanie rozšíreného parkoviska, sanácia múrov a ich odvodnenie, či odstránenie násypov stavebnej sutiny z okolia hradu a hradnej studne.
viac
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %