Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.12.2019 04:50

Obec postaví z eurofondov nové zdravotné stredisko


Ilustračná snímka (tasr)


Na námestí v obci Pliešovce v okrese Zvolen má už o 18 mesiacov stáť nové zdravotné stredisko. Centrum integrovanej zdravotníckej starostlivosti, ako znie jeho oficiálny názov, vyrastie na voľnej ploche medzi domom služieb a spoločenským domom.


Ako pre TASR uviedol starosta Štefan Sýkora, súčasné zdravotné stredisko, ktoré sa nachádza neďaleko, je už v zlom stave, budova má viac ako sto rokov, je vlhká, chýba tam bezbariérový prístup a potrebná je rekonštrukcia strechy.       

"V objekte ordinuje detská a ženská lekárka a zubný lekár. Všeobecná lekárka má ambulanciu v zadnej časti spoločenského domu," priblížil Sýkora. "Obecné zastupiteľstvo na základe týchto skutočností schválilo ešte minulý rok vypracovanie projektu a podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie," dodal. Ministerstvo zdravotníctva SR už žiadosť obci schválilo, celkové oprávnené výdavky na stavbu sú približne 809.000 eur, z toho výška nenávratného príspevku je takmer 770-tis. eur. Spoluúčasť obce bude približne 40-tis. eur.       

V pripravovanom objekte občania nájdu priestory pre všeobecnú, zubnú, detskú, gynekologickú a špecializovanú ambulanciu, bude tam zázemie pre personál a verejné priestory ako chodby a toalety. Okrem samotnej stavby projekt zahŕňa aj zabezpečenie materiálneho vybavenia, vrátane zdravotníckej techniky, IKT techniky a rezervačného systému. Pre parkovanie sa má využiť veľké parkovisko pred spoločenským domom.       

Po ukončení výberového konania na dodávateľa sa predpokladá začiatok stavby na jar 2020 a projekt by mal byť ukončený v júni 2021. Priestory starého zdravotného strediska obec využije pre potreby obyvateľov na byty, alebo stacionár pre dôchodcov či samotný domov dôchodcov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Budova zdravotného strediska v R. Bani môže slúžiť i ako komunitné centrum
Budova zdravotného strediska v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota môže v budúcnosti po plánovanej rekonštrukcii slúžiť aj ako komunitné centrum. Podľa slov starostky obce Eleny Polóniovej celkový rozpočet na obnovu a prestavbu tohto objektu je navrhnutý vo výške 270.000 eur.
viac
12.05.2020
Mesto Medzev začalo s rekonštrukciou zdravotného strediska
Mesto Medzev začalo s komplexnou rekonštrukciou zdravotného strediska na Kováčskej ulici, vzniknúť má z neho centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Informoval o tom primátor Matej Smorada.
viac
05.10.2021
Mestská polícia má nové operačné stredisko, v rámci SR je unikátom
V bratislavskej Dúbravke oficiálne otvorili nové operačné stredisko mestskej polície hlavného mesta. V rámci Slovenska je unikátom. Informačný systém je tu totiž prepojený s ostatnými záchrannými zložkami.
viac
01.03.2023
Bývalú nemocnicu menia na zdravotné stredisko, má mať sedem ambulancií
V Novej Bani stavajú Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Nové zdravotné stredisko vzniká v objekte bývalej nemocnice na Cintorínskej ulici, ktorá skončila svoju činnosť ešte v roku 2004.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %