Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.03.2023 07:45

Bývalú nemocnicu menia na zdravotné stredisko, má mať sedem ambulancií


Nová Baňa.


V Novej Bani stavajú Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Nové zdravotné stredisko vzniká v objekte bývalej nemocnice na Cintorínskej ulici, ktorá skončila svoju činnosť ešte v roku 2004.


Ako uviedol primátor Branislav Jaďuď, samospráva chce týmto projektom sústrediť ambulancie lekárov pod jednu strechu, keďže aktuálne sú roztrúsené po celom meste. V centre počítajú so sedmičkou ambulancií.

Mesto sa pred niekoľkými rokmi stalo spoluzakladateľom neziskovej organizácie Medical, ktorá na jeseň v roku 2019 podala projekt na vybudovanie CIZS prostredníctvom eurofondov. Nenávratný finančný príspevok je vo výške 700 000 eur. Podľa primátora je ale stavba v časovom sklze, okrem iného aj pre výrazné nárasty cien stavebných materiálov.

V CIZS by malo vzniknúť sedem ambulancií pre primárnu zdravotnú starostlivosť. "Budú tam všeobecní lekári pre deti a pre dospelých, gynekológ, stomatológ a ďalšie špecializované ambulancie," vymenoval primátor. Vytvoria tam tiež podmienky na vznik potrebných sociálnych služieb – pracoviska sociálneho poradenstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur
Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.
viac
15.05.2018
Budova zdravotného strediska v R. Bani môže slúžiť i ako komunitné centrum
Budova zdravotného strediska v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota môže v budúcnosti po plánovanej rekonštrukcii slúžiť aj ako komunitné centrum. Podľa slov starostky obce Eleny Polóniovej celkový rozpočet na obnovu a prestavbu tohto objektu je navrhnutý vo výške 270.000 eur.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
12.05.2020
Mesto Medzev začalo s rekonštrukciou zdravotného strediska
Mesto Medzev začalo s komplexnou rekonštrukciou zdravotného strediska na Kováčskej ulici, vzniknúť má z neho centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Informoval o tom primátor Matej Smorada.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %