Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.10.2021 10:40

Obce Sása a Pliešovce sa chcú spojiť cyklocestou


Ilustračná snímka


Samosprávy dvoch susediacich obcí, Sásy a Pliešoviec v okrese Zvolen, plánujú postaviť cyklocestu, ktorá by ich spojila. Mala by byť súčasťou cyklotrás medzi obcami mikroregiónu Pliešovská kotlina.


Projekt so žiadosťou o finančnú podporu chcú podať prostredníctvom mikroregiónu na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.         

„Naši občania nechodia z jednej dediny do druhej po hlavnej ceste, ale už oddávna využívajú kratšiu cestu vedúcu po lúkach,“ uviedla pre TASR starostka Sásy Iveta Hladká. „Voľakedy dokonca premostili aj potok tečúci medzi dedinami a spravili tak cestu schodnejšou,“ dodala Hladká.       

Združenie obcí mikroregiónu Pliešovská kotlina získalo už vlani na vypracovanie projektovej dokumentácie dotáciu od Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške takmer 18.000 eur.       Asi 1136-metrová cyklocestička by mala mať všetky moderné prvky, ktoré k takejto spojnici patria. „Cestu sme riešili tak, aby bola schodná pre peších aj pre cyklistov. Mala by mať príslušný mobiliár, nabíjačku na elektrobicykle, lavičky a dokonca by na trase mala stáť aj kaplnka,“ priblížila projekt Hladká.       

V ďalšom kroku je podľa starostky potrebné vysporiadanie vlastníckych vzťahov pozemkov, po ktorých je cyklocesta naplánovaná. „Až potom sa môže vypracovať stavebné povolenie a podať žiadosť na MIRRI,“ pripomenula starostka. „Vlastníkmi pozemkov v danom území sú jednak fyzické osoby, ale aj štátne inštitúcie a vysporiadanie je komplikované.“     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Mesto má na jar začať stavať cyklocestu do Kováčovej a Sielnice
Kúpeľné mesto Sliač by malo začať v marci budovať cyklocestu do susedných obcí Sielnica a Kováčová. Na niekoľkokilometrový úsek získala samospráva príspevok z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
viac
16.04.2020
Mesto Levice začalo s budovaním cyklocesty na Pereckej ulici
Na Pereckej ulici v Leviciach sa už začala výstavba cyklistickej trasy, ktorá po dokončení spojí priemyselný park s nákupnými centrami na druhom konci mesta. Ako informoval magistrát, prvý úsek cyklotrasy je vedený po pozemkoch vo vlastníctve mesta.
viac
12.03.2021
Pri Kráľovej pri Senci plánujú postaviť rekreačno-športový areál
Pri obci Kráľová pri Senci plánujú vybudovať rekreačno-športový areál. Jeho súčasťou má byť polyfunkčný objekt s wellness a fitness, rekreačné chaty a športové plochy. Predpokladané investičné náklady sa pohybujú na úrovni desiatich miliónov eur.
viac
07.06.2022
Bystričany plánujú vybudovať atletický ovál a workoutové ihrisko
Samospráva obce Bystričany plánuje vybudovať atletický ovál s troma dráhami a workoutovú zónu. Športovisko za takmer 130 000 eur vznikne v areáli základnej školy (ZŠ), na jeho výstavbu získali zdroje z Fondu na podporu športu, do budúcna ho chcú ešte rozšíriť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %