Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.07.2022 03:20

Obce Kľačianskej doliny založili sociálny podnik, aktuálne v ňom pracuje 11 ľudí


Ilustračná snímka.


Nový spoločný sociálny podnik založili s pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) obce Kľačianskej doliny - Horné Hámre, Hrabičov, Župkov a Kľak v okrese Žarnovica. Zameraný je na komunálne služby ako údržba a čistenie ciest, údržba verejných priestranstiev a zelene a obecného majetku.


"Podnik funguje od 15. júna a aktuálne zamestnáva 11 ľudí. Sú to osoby zdravotne znevýhodnené, dlhodobo nezamestnané, pre ktoré je náročné dochádzať za zamestnaním do okolitých miest," uviedol starosta obce Horné Hámre Milan Mokrý.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, keďže ide o neregistrovaný sociálny podnik BBSK, pracovníci sociálneho podniku obcí Kľačianskej doliny sa budú môcť podieľať aj na prácach, ktoré v regióne bude vykonávať samosprávny kraj, napríklad pri obnove škôl, či domovov sociálnych služieb. "Podľa zákona o sociálnej ekonomike totiž môžeme takýto podnik uprednostniť v rámci verejného obstarávania," pripomenul špecialista na sociálnu ekonomiku Rozvojovej agentúry BBSK Milan Vaňa. BBSK je aktuálne zriaďovateľom dvoch sociálnych podnikov, zameraných na stavebné práce a práce v poľnohospodárskej výrobe.

Ako informoval riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Štiavnici Mikuláš Pál, v okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a B. Štiavnica je aktuálne celkom 11 sociálnych podnikov, ktoré zamestnávajú dohromady 100 ľudí. Úrad práce sa na financovaní ich miezd podieľa sumou od 25 do 75 percent.

Podľa starostu obce Župkov Jána Tomáša, v obciach Kľakovskej doliny s niekoľkými stovkami obyvateľov sa každý pozná, a tak nebolo ťažké vytypovať a osloviť ľudí, ktorí majú určité zdravotné ťažkosti a chcú pracovať. "Skúsenosti sú zatiaľ len dobré, napríklad v týchto dňoch sa títo pracovníci podieľajú na príprave areálu a zázemia pre víkendové stretnutie rodákov v našej obci," podotkol.

Sociálny podnik plánuje okrem práce pre obec svoje služby ponúknuť aj seniorom, ktorí už nevládzu vykonávať domáce práce, napríklad kosenie trávy či štiepanie dreva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
07.04.2021
Odporúčania ZMOS pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnanosti
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) formulovalo odporúčania pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnávania príslušníkov marginalizovaných komunít.
viac
03.06.2021
Prezidentka navštívila sociálny podnik BBSK v Rovňanoch
Agro-drevinový sociálny podnik, ktorý v Rovňanoch zriadil Banskobystrický samosprávny kraj, navštívila včera prezidentka Zuzana Čaputová. Hlavnou témou stretnutia bolo zamestnávanie znevýhodnených a aktivity, ktoré kraj v tejto oblasti v regióne vyvíja.
viac
26.02.2022
V Ostrom Grúni založili sociálny podnik, zamestnáva zdravotne znevýhodnených
Najmä údržbe obecného majetku, ale aj zabezpečovaniu objednávok od občanov sa venuje sedem zamestnancov obecného sociálneho podniku v Ostrom Grúni v okrese Žarnovica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %