Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.12.2020 07:50

BBSK plánuje vznik sociálneho podniku na spracovanie ovčej vlny


Ilustračná snímka.


V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by mal vzniknúť sociálny podnik na spracovanie ovčej vlny.


Informoval o tom šéf kraja Ján Lunter s tým, že spolu s podpredsedom BBSK Romanom Malatincom už absolvovali rokovania na ministerstvách pôdohospodárstva a životného prostredia, kde predstavili zámer jeho založenia.

„Chceme, aby nám štát v tomto pomohol, pretože ovčia vlna je sortiment, ktorý nie je spracovaný a naši ovčiari s tým majú evidentný problém. Takýto sociálny podnik by mohol vzniknúť v Klenovci, kde je ovčiarska tradícia a kedysi tam bola práčka na vlnu. Chceme ovčej vlne nájsť využitie v stavebnom priemysle, ale i v oblasti tradičnej kultúry. Preto som absolvoval aj stretnutie na ministerstve kultúry,” konštatoval Malatinec.

Vznik sociálnych podnikov je pre kraj dôležitou agendou. Už pred pár týždňami vyzval napríklad farmárov, poľnohospodárov a malých producentov s cieľom vytvoriť sociálne podniky, ktoré budú dodávať lokálne potraviny do stredných škôl a zariadení sociálnych služieb v BBSK. Podľa Luntera sa v krátkom čase prihlásilo hneď 15 záujemcov.

BBSK má v súčasnosti registrované dva krajské sociálne podniky, ktoré dávajú prácu spolu asi tridsiatke ľudí zo znevýhodneného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2019
Sociálny podnik v obci Veľaty patrí k prvým na Slovensku, bude vyrábať brikety
V obci Veľaty v Trebišovskom okrese pôsobí jeden z vôbec prvých sociálnych podnikov na Slovensku. Obecná firma Thermostav, ktorá vznikla v roku 2017, získala sociálny status koncom minulého roku. Okrem iných činností sa chystá spustiť výrobu drevených brikiet.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
20.07.2022
Obce Kľačianskej doliny založili sociálny podnik, aktuálne v ňom pracuje 11 ľudí
Nový spoločný sociálny podnik založili s pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) obce Kľačianskej doliny - Horné Hámre, Hrabičov, Župkov a Kľak v okrese Žarnovica. Zameraný je na komunálne služby ako údržba a čistenie ciest, údržba verejných priestranstiev a zelene a obecného majetku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %