Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.07.2019 08:25

Obce dokážu efektívne plniť svoje úlohy aj bez úpravy kompetencií


Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček


Obce dokážu efektívne plniť svoje úlohy aj bez úpravy kompetencií podľa ich veľkosti alebo ekonomickej sily, ak budú efektívne spolupracovať. Vyplýva to z vyjadrenia prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS) Richarda Rybníčka.


Reagoval tak na výsledky prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o kompetenciách obcí.       

Podľa ÚMS môžu obce v súčasnosti efektívnejšie plniť svoje úlohy napríklad rôznymi formami spolupráce alebo dobrovoľným zlučovaním. „Vieme diskutovať aj o možnosti, nad rámec súčasnej legislatívy, že v niektorých kompetenciách je vhodnejšie prikázať spoluprácu cestou zákona, ako vytvárať nové kategórie obcí. Malo by sa tak udiať v prípadoch, ak dobrovoľná spolupráca spôsobuje neefektívnosť a nedostupnosť služieb, ale nie je žiaduce, aby ju plnila iná úroveň alebo štátna správa,“ reagoval Rybníček.       

Stupňovanie kompetencií podľa veľkosti obce nie je podľa Únie riešením pri otázke efektívneho plnenia kompetencií. „Vychádzame aj z toho, že pre výkon úloh nie je dôležitá veľkosť obcí, ale efektivita plnenia úlohy. Každá obecná úloha potrebuje pre svoju efektivitu iný počet klientov, odberateľov,“ doplnil.       

Únia miest Slovenska pripravuje aj vlastnú víziu o rozdelení úloh vo verejnej správe a úprave ich financovania, o ktorej chce diskutovať aj s politickými stranami. Mestá a obce môžu podľa nich cestou spolupráce v rámci mestských regiónov a metropolitných oblastí zabezpečovať kompetencie vyšších územných celkov.       

ZMOS v uplynulom období realizovalo prieskum, v ktorom odpovedalo 74,3 percenta respondentov, teda starostov a primátorov, že je potrebný audit kľúčových originálnych kompetencií. Skúmalo sa tiež, či využívajú obce všetky svoje právomoci a či sú za to, aby boli kompetencie rovnaké, prípadne podľa čoho ich odstupňovať. Výsledky prieskumu majú byť pre ZMOS podkladmi na pripravovaný audit kľúčových originálnych kompetencií, ich porovnanie so samosprávami na úrovni V4 a následné formulovanie Nového komunálneho manažmentu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %