Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
27.03.2023 01:30

Občania vlani vyzbierali 1064 ton bioodpadu, rok predtým to bolo viac


Ilustračná snímka.


Vo Zvolene ľudia v roku 2021 vyzbierali 1462 ton biologického odpadu, o rok neskôr to bolo 1064 ton. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že samospráva však propaguje triedenie odpadu rôznymi formami.


Pripomenul, že v spolupráci so zberovou spoločnosťou do domácností rodinných domov dodali hnedé nádoby na bioodpad. Doplnil, že to boli aj ďalšie farebné nádoby na ostatné triedené zložky odpadu. "Nepohodlný vrecový zber je tak už viac ako rok v našom meste minulosťou," spresnil. Ako uviedol, nádoby na triedený odpad postupne vymenili aj pri jednotlivých bytových domoch. "Novinkou je možnosť vhadzovať plasty, tetrapaky a kovové obaly do žltej zbernej nádoby s červeným vekom," podotkol. Podľa jeho slov tak mesto zjednodušilo svojim obyvateľom triedenie odpadu. Konštatoval, že samospráva tiež buduje polopodzemné kontajnery. "Zo skúseností vieme, že práve moderné stojiská sú motiváciou, aby obyvatelia viac triedili odpad," zhodnotil.

Svatuška zdôraznil, že mesto v spolupráci so svojou zberovou spoločnosťou robí rôzne osvetové aktivity v oblasti odpadov. Dodal, že v tejto súvislosti budú mať 20. apríla školáci aj škôlkari podujatie. Témou bude vysvetľovanie a názorné ukážky toho, ako nakladať s odpadom a ako ho triediť. Podľa hovorcu im odporučia aj to, ako ho vôbec neprodukovať.

Zvolenčania za komunálny odpad platia v tomto roku viac. Mestskí poslanci na svojom vlaňajšom decembrovom zasadnutí schválili poplatok na obyvateľa a rok vo výške 40 eur. Je to nárast o 12 eur, dovtedy platili poplatok 28 eur. Predtým poplatok za odpad zvyšovali v roku 2020, bolo to vtedy o tri eurá ročne na obyvateľa. "Medzičasom však štát pre samosprávy prudko zvýšil poplatok za uloženie odpadu na skládku," informovalo mesto s tým, že im pridal aj povinnosť triedenia biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
03.04.2023
Občania vlani vyzbierali 2680 ton bioodpadu, v roku 2021 viac
Mesto Banská Bystrica za minulý rok eviduje mierny pokles vyzbieraného biologicky rozložiteľného odpadu z domácností rodinných domov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %