Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.02.2018 08:59

O ďalšej budúcnosti hornej Nitry sa bude hovoriť priamo v Bruseli


Ilustračná snímka zdroj: zdroj www.eautoportal.sk


Po rokovaní, ktoré sa uskutočnilo začiatkom februára 2018 v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa bude o problematike transformácie regiónu hornej Nitry v súvislosti s jej prechodom od uhlia hovoriť aj priamo v Bruseli.


Na dvojdňové stretnutie pracovných skupín Platformy pre transformáciu uhoľných regiónov EÚ vycestujú aj zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Platforma pre transformáciu uhoľných regiónov Európskej únie bola vytvorená Európskou komisiou pre podporu prechodu od uhlia. Ako jeden zo štyroch pilotných regiónov, v ktorých je potrebné postupne utlmiť ťažbu hnedého uhlia a transformovať región na iné oblasti hospodárstva a energetiky, bola vybraná aj horná Nitra. Touto problematikou sa po prvýkrát bližšie zaoberali členovia Európskej komisie na čele s podpredsedom Marošom Šefčovičom a podpredsedom vlády Slovenskej republiky Petrom Pellegrinim práve na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (ÚTSK) začiatkom februára. Záver, ktorý vyplynul z rokovania, bol nájsť konkrétne východiská pre vypracovanie akčného plánu.

 Začlenenie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) ako aktívneho člena do pracovných skupín platformy bude cieľom rokovaní priamo v Bruseli, kam už budúci týždeň vycestuje predseda TSK Jaroslav Baška spolu s vedúcou Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martinou Lamačkovou. „Prechod od uhlia na hornej Nitre musí byť starostlivo naplánovaný. Bane sú najväčším zamestnávateľom tohto regiónu a na ich činnosť sú naviazané mnohé ďalšie podniky a ich zamestnanci. Transformácia prechodu od uhlia bude úspešná vtedy, keď sa aj posledný baník bude môcť zamestnať a nájsť si nové pracovné miesto priamo v regióne hornej Nitry. Našim cieľom je zachovať, resp. vytvoriť nové pracovné miesta v tomto regióne, s čím súvisí aj potreba prípravy určitého počtu projektov. Preto je v tomto procese potrebná synergia na európskej, národnej, regionálnej aj lokálnej úrovni,“ povedal trenčiansky župan.

Dvojdňový program pracovného stretnutia začne v pondelok 26. februára 2018 a pozostávať bude z viacerých častí. „Okrem predstavenia nášho kraja a regiónu hornej Nitry zvyšným členom platformy sa zúčastníme aj prezentácií pripravovaných projektov transformácie iných uhoľných regiónov napríklad v Poľsku, Nemecku či Grécku. Postupne sa oboznámime so stratégiami transformácie a ich aplikáciou do praxe. Súčasťou nášho pracovného programu bude aj stretnutie na tému možností financovania projektov prechodu od uhlia mimo alokácií národných operačných programov,“ prezradila vedúca Odboru regionálneho rozvoja ÚTSK Martina Lamačková. Výsledkom pracovných rokovaní v Bruseli budú závery a úlohy, ktoré budú spoločne riešiť všetky zainteresované strany.

TSK v nasledujúcich dvoch mesiacoch čaká zber projektových zámerov pre región hornej Nitry na všetkých úrovniach, ktoré budú následne rozdelené do tematických celkov. Na tento proces nadviaže identifikácia prioritných projektov a sumarizácia plánovaných cieľov, ktoré majú projekty dosiahnuť. Na základe výsledného súboru údajov bude vypracovaný Akčný plán transformácie baníckeho regiónu hornej Nitry. V procese zberu údajov a výberu prioritných projektov bude kraj spolupracovať s miestnou samosprávou na hornej Nitre, ako aj s regionálnym Združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby. Vypracovaný akčný plán sa stane podkladom pre čerpanie financií z rôznych zdrojov a poslúži tiež ako kontrolný nástroj napredovania transformácie.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2018
V procese prípravy Akčného plánu zohrajú dôležitú úlohu aj odborníci z Bruselu
V piatok 22. júna 2018 sa po prvýkrát na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja stretli členovia pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.
viac
29.06.2018
ZMO HN - štyri základné piliere transformácie hornej Nitry
Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) združuje 52 miest a obcí na území,ktoré je tradične spájané s baníctvom. Začiatkom roka sa otvorila aj na pôde Európskej komisie téma transformácie hornej Nitry – „Prechod od uhlia na hornej Nitre“.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
01.08.2020
Program rozvoja mesta bude reflektovať na transformáciu regiónu
Nový program rozvoja mesta (PRM) Handlová bude reflektovať na transformáciu regiónu horná Nitra po ukončení ťažby uhlia. Prípravu strategického dokumentu zdržala pandémia nového koronavírusu, pracovné skupiny opäť začali s jeho realizáciou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %