Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.04.2022 04:15

Novou atrakciou je vychádzková trasa, ktorá ponúka mesto z nadhľadu


Banská Štiavnica - ilustračná snímka.


Mesto Banská Štiavnica má novú atrakciu. Je ňou okružný panoramatický chodník na trase s množstvom zaujímavostí, ktorý z nadhľadu poskytuje najkrajšie pohľady na toto mesto.


“Jedným z našich cieľov pre mesto Banská Štiavnica je rozptýliť návštevníkov v absolútnom centre mesta a distribuovať ich do jeho bezprostredného okolia. Podľa našich skúseností sa väčšina návštevníkov zdržiava iba v okolí hlavného ťahu, čo je škoda, pretože o mnohé prichádza,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Štiavnické uličky sú totiž vzhľadom na špecifickú geografiu vystavané v poschodiach, pospájaných romantickými drevenými schodiskami a úzkymi chodníkmi. „Sme veľmi radi, že už po pár dňoch po realizácii sa chodník teší veľkej obľube. Zásluhu na tom má aj nový objekt, ktorý voláme Javisko. Moderný, ale decentný a do prírody citlivo zakomponovaný prvok drobnej architektúry kopíruje terén, schodiskové sedenie umožňuje vo viacerých výškových úrovniach oddych na mieste s krásnou vyhliadkou na mesto s Kalváriou v pozadí,“ priblížil trasu Kuhn.

Trasa sa začína na Námestí sv. Trojice a končí v centre Banskej Štiavnice, má dlhší a kratší variant, značený drevenými smerovými tabuľami, návštevníkom zaberie približne dve a pol až tri hodiny. Prechádza popri rodnom dome Deža Hoffmanna, fotografa slávnych hviezd, ako boli Beatles či Marilyn Monroe, okolo drevenej umeleckej inštalácie Transfer, kultúrneho a turistického centra Hájovňa, aj asi 40 metrov hlbokého prepadliska po banskej ťažbe.

Návštevníci na trase uvidia až päť tajchov vrátane Veľkej Vodárenskej s tyrkysovo sfarbenou vodou. Jej prevažná časť je panoramatická, a tak si návštevníci môžu obzrieť pohľad na centrum z rôznych strán a výšky. „Trasa je vhodná pre malých aj veľkých, pre zamilované páry i zvedavých fotografov,“ doplnil Kuhn.

Projekt za približne 18 000 eur bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2018
Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov súťaže Mesto kultúry 2019
Mesto Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov, ktorí zabojujú o titul Mesto kultúry 2019. O víťazstvo v projekte Fondu na podporu umenia sa bude uchádzať spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou.
viac
11.01.2019
Mesto kultúry otvorí burza rodinného striebra
Slávnostným ceremoniálom na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici a inscenovaným výkupom príbehov obyvateľov mesta na účel ich umeleckého stvárnenia odštartuje 19. januára historicky prvé Mesto kultúry Slovenskej republiky.
viac
08.06.2020
Aj toto leto odvezie návštevníkov po krásach mesta Štiavnická Anča
K najznámejším a najnavštevovanejším pamiatkam v Banskej Štiavnici odvezie záujemcov aj tento rok turistický vláčik Štiavnická Anča. Jazdu vyhliadkovým turistickým vlakom si môžu návštevníci mesta užiť už aj počas júna.
viac
12.02.2024
Mesto Banská Štiavnica zaviedlo poplatok za rozvoj
Mesto Banská Štiavnica zaviedlo od januára tohto roka poplatok za rozvoj. Vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Miroslava Sláviková pre TASR uviedla, že zavedenie poplatku by malo tento rok priniesť do mestskej kasy približne 110.000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %