Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
12.02.2024 01:50

Mesto Banská Štiavnica zaviedlo poplatok za rozvoj


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Banská Štiavnica zaviedlo od januára tohto roka poplatok za rozvoj. Vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Miroslava Sláviková pre TASR uviedla, že zavedenie poplatku by malo tento rok priniesť do mestskej kasy približne 110.000 eur.


"Mesto Banská Štiavnica zaviedlo tento poplatok až teraz od 1. januára 2024 a to vplyvom legislatívnych zmien, vysokých cien energií, inflácie, zvýšenej ceny práce, ktoré majú negatívny dopad na financovanie samospráv a zabezpečenie základných potrieb samospráv," skonštatovala Sláviková.         

Ako vysvetlila, predmetom poplatku bude pozemná stavba, na ktorú bude vydané právoplatné stavebné povolenie, pričom poplatková povinnosť vzniká dňom právoplatnosti stavebného povolenia.         

Dodala, že základom pre výpočet miestneho poplatku za rozvoj je výmera nadzemnej časti podlahovej plochy realizovanej stavby v metroch štvorcových, pričom za podlahovú plochu nadzemnej časti stavby sa považuje súčet výmery všetkých miestností v nadzemných podlažiach stavby.         

"Poplatok za rozvoj sa vypočíta ako súčin základu poplatku znížený o 60 metrov štvorcových a sadzby poplatku za rozvoj platnej v čase vzniku poplatkovej povinnosti," dodala Sláviková.         

Sadzobník v Banskej Štiavnici udáva pri stavbách na bývanie poplatok vo výške 15 eur za meter štvorcový, v prípade stavieb na pôdohospodársku produkciu a tiež pri priemyselných stavbách je poplatok stanovený vo výške 35 eur za meter štvorcový. Pri stavbách na ostatné podnikanie a zárobkovú činnosť je poplatok 25 eur za meter štvorcový a pri ostatných stavbách 10 eur za meter štvorcový.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2017
Ako si Banská Štiavnica poradila s podnikateľmi. Tí využívali kontajnery občanov
Od januára 2017 zaviedli v meste Banská Štiavnica množstvový zber zmesového komunálneho odpadu pre právnické osoby a spoplatnili aj odber vytriedených odpadov z podnikateľskej činnosti. Motivujú ich tým nevhadzovať odpad do nádob určených pre občanov.
viac
12.05.2020
Podnikateľom znížia alebo odpustia platby za letné terasy
V najbližších dňoch sa chystá mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde chce primátor Ján Nosko predložiť poslancom návrh na zníženie platieb za letné terasy o 80 percent.
viac
18.10.2021
Mesto Šaľa chce po pandémii obnoviť poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa plánuje v budúcom roku obnoviť miestny poplatok za rozvoj. Samospráva ho zaviedla v roku 2020, schválený poplatok pre fyzické osoby predstavoval 10 eur za štvorcový meter a pre právnické osoby 20 eur za m2.
viac
05.02.2024
Mesto chce zrekonštruovať mestskú plaváreň
Plavecký bazén v Banskej Štiavnici v najbližšom období pre verejnosť neotvoria. Banskoštiavnická samospráva plánuje objekt Mestských kúpeľov, kde sa bazén nachádza, zrekonštruovať. Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že aktuálne mesto ukončuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %