Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.08.2018 02:14

Nové pracovisko múzea priblíži, ako žili ľudia za čias Baťu


Baťove domy, zdroj: www.partizanske.sk


Mestské múzeum v Partizánskom bude mať svoje elokované pracovisko. Vznikne na najstaršej ulici v meste a bude približovať tamojší život na prelome 30. a 40. rokov minulého storočia.


Zriadením nového pracoviska múzea sleduje tamojšia samospráva rozvoj historického dedičstva mesta. "Odkúpime jeden poldom, a to na ulici, ktorá bola postavená ako prvá v rámci Baťovian, na Červenej ulici. Chceli by sme pre budúce generácie zachovať jeden poldom v takom stave, v akom bol pôvodne budovaný na prelome 30. a 40. rokov minulého storočia," ozrejmil primátor Jozef Božik.       

Obyvatelia mesta, žiaci základných a stredných škôl, turisti, ktorí navštívia Partizánske a zaujíma ich batizmus, sa tam podľa neho budú môcť oboznámiť s tým, ako sa žilo v Baťovanoch na začiatku ich budovania. "Našou ambíciou je postupne tam dostať dobový nábytok, aby sa každý, kto tam príde, mohol identifikovať s rokmi 1938 až 1948, keď malo Partizánske názov Baťovany a keď tu žili mladí ľudia, ktorí boli na začiatku cesty budovania moderného, progresívneho a funkcionalistického mesta," podčiarkol.             

Primátor si myslí, že je to opäť jeden z dôležitých krokov na ceste k budovaniu hodnotovej a poznatkovej samosprávy. "Som veľmi rád, že som v minulosti spolu s kolegami mohol iniciovať vznik mestského múzea, a pokračujeme ďalej práve preto, že si uvedomujeme, že práve história je dôležitým pilierom samosprávy. O to viac, že často na históriu zabúdame," skonštatoval.       

Kúpu takzvaného poldomu na zriadenie elokovaného pracoviska múzea odobrili na svojom rokovaní v utorok (21.8.) partizánski mestskí poslanci. Financie na tento účel vo výške 57.000 eur vyčlenila radnica v rámci štvrtej zmeny rozpočtu, ktorú rovnako tamojšie mestské zastupiteľstvo schválilo.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
Obec pripravuje zriadenie Domu ľudových tradícií
Obec Močenok v okrese Šaľa chce zriadiť Dom ľudových tradícií. Plánuje v ňom zachovať pre ďalšie generácie zbierku pracovného náradia, nástrojov, dobového bývania, odievania či ďalších artefaktov.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
12.06.2020
Dvojica občianskych združení chce zriadiť Baťapoint
Dvojica občianskych združení chce v priestoroch domu na Červenej ulici v Partizánskom zriadiť takzvaný Baťapoint.
viac
28.09.2021
Poštársky život v prvej polovici 20. storočia zachytáva výstava v Poštovom múzeu
Výstava Pošta a poštár: Eugen Zental v poštových službách 1906 – 1948 prináša príbeh pracovného života poštového úradníka z 1. polovice 20. storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %