Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.12.2018 04:45

Nové Mesto v tomto roku finančne podporilo 452 novorodencov


Ilustračná snímka (tasr)


Bratislavské Nové Mesto uľahčilo tento rok vstup do života 452 najmenším obyvateľom. Novorodencov a ich rodičov podporilo sumou 200 eur.


"Som rád, že sa nám túto tradíciu darí udržiavať už sedemnásty rok. Narodenie bábätka so sebou prináša aj zvýšené náklady pre mladé rodiny, snažíme sa im to preto takouto formou aspoň na začiatku uľahčiť," skonštatoval novomestský starosta Rudolf Kusý. Doplnil, že v takejto finančnej pomoci bude samospráva pokračovať aj v budúcom roku.       

Prevahu mali v končiacom sa roku 2018 opäť chlapci. Tých sa narodilo 252, dievčat bolo 200. V prípade chlapčenských mien rodičia najčastejšie vybrali mená Michal, Filip a Jakub. Pri menách dievčat prevládali najmä mená Laura, Natália a Lujza.       

V Novom Meste sa však pravidelne rodí aj množstvo detí, ktorých rodičia nemajú trvalý pobyt v mestskej časti. Na jeho území sa totiž nachádza pôrodnica na Kramároch, ktorá je vyhľadávaná mamičkami z celej Bratislavy i širšieho okolia. "Čo sa týka všetkých bábätiek narodených na Kramároch, novomestská matrika v roku 2018 najčastejšie zapísala mená Adam a Ema alebo Emma," poznamenal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Vyskytlo sa tiež viacero nezvyčajných mien, hlavne u cudzincov, napríklad Tristan, Peregrin, Dante, Sherita či Aurora.       

K 15. decembru 2018 sa na Kramároch (prípadne v domácom prostredí v rámci Nového Mesta) narodilo celkovo 1999 detí, z toho 1059 chlapcov a 940 dievčat.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Ružinov aj tento rok pomôže rodinám v núdzi vianočným príspevkom
Rodiny s nezaopatrenými deťmi v hmotnej alebo náhlej núdzi, ktoré majú trvalý pobyt v bratislavskom Ružinove, môžu mať aj tento rok o čosi pokojnejšie vianočné sviatky. Miestna samospráva im opäť pomôže vianočným finančným príspevkom, ktorý je od 140 do 190 eur, a to v závislosti od počtu detí.
viac
28.11.2019
Hlavné mesto dostane od vlády finančnú pomoc vo výške 15,1 milióna eur
Vláda SR finančne podporí mesto Bratislava sumou 15,1 milióna eur. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet na svojom výjazdovom zasadnutí v bratislavskom Primaciálnom paláci.
viac
04.05.2020
Nové Mesto začína vyznačovať pilotnú parkovaciu rezidentskú zónu
Bratislavské Nové Mesto začína tento týždeň s prácami v súvislosti s vodorovným dopravným značením pre potreby pilotného projektu rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %