Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.05.2023 10:35

Nové Envirocentrum bude vzdelávať verejnosť v oblasti klimatických zmien


Vizualizácia. Snímka zdroj: (polnohospodar.sk).


Na vzdelávanie a osvetu v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia bude zamerané nové Envirocentrum, ktoré vzniká v Nitre.


Pripravuje ho Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vo svojom areáli na Hospodárskej ulici. Celkové oprávnené náklady projektu sú 1,96 milióna eur. Na jeho realizáciu získala univerzita 1,87 milióna eur z eurofondov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Envirocentrum vznikne prístavbou a nadstavbou objektu Hydraulického laboratória Ústavu krajinného inžinierstva FZKI. Búracie práce sú už zrealizované, v súčasnosti sa začína výstavba. Budova má byť podľa zmluvy s dodávateľom prác skolaudovaná do konca roka 2023. Aktivity projektu sa začnú realizovať po kolaudácii v roku 2024.

Hlavnou témou Envirocentra bude adaptácia na zmenu klímy, ktorá spôsobuje extrémy počasia – suchá a povodne. Slúžiť bude nielen študentom fakulty, ale aj stredoškolákom a žiakom základných škôl, ktorí sem budú chodiť na zážitkové exkurzie, potvrdil dekan FZKI Dušan Igaz. Fakulta tak nadväzuje na svoj vzdelávací projekt Vplyv klimatickej zmeny na extrémy počasia, ktorý sa sčasti realizoval na univerzite, sčasti na rôznych stredných školách, ale aj v nákupných centrách.

Do projektu sa zapojí aj Botanická záhrada SPU, ktorá už túto jeseň vybuduje vo svojom areáli náučný chodník s 18 modelmi výsadieb. Náučný chodník bude prezentovať verejnosti inovatívne prístupy projektovania a údržby bylinných spoločenstiev s ohľadom na klimatickú zmenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2018
Nitra: Poslanci odsúhlasili zmeny pri zriaďovaní výborov mestských častí
Pri zriaďovaní nových výborov v jednotlivých častiach Nitry dôjde v novom volebnom období k viacerým zmenám. Schválili ich mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.
viac
01.03.2019
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny vypracovaním stratégie
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny súvisiace s globálnym otepľovaním vypracovaním východiskového dokumentu Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra. Zhotoviteľom strategického dokumentu bude spoločnosť Slovholding.
viac
30.03.2022
Výstavba cyklotrasy do Dražoviec sa začne v období okolo Veľkej noci
V Nitre vzniká nová cyklotrasa, ktorá prepojí krajské mesto s mestskou časťou Dražovce. Zmluvu so zhotoviteľom cyklotrasy podpísali zástupcovia samosprávy koncom marca.
viac
16.05.2022
Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu
Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %