Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
10.07.2024 12:10

V areáli SPU vznikne ukážková včelnica


Ilustračná snímka: TASR


V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vznikne ukážková včelnica. Jej vybudovanie bude ďalšou etapou projektu univerzitných lúk BIO:VCEL:IN, informovala Alica Beňová, riaditeľka Botanickej záhrady SPU. Včelnica bude doplnená o monitorovací systém.


Osadenie včelnice je plánované na voľnej ploche pri Pavilóne RI pod korunami mohutných líp. Tie zabezpečia včelám pocit súkromia a žiaduce pritienenie. "Umiestnenie, výber a zázemie sme dôkladne konzultovali s viacerými včelármi. Letáče úľov budú orientované v smere od budov, na lúky. Priamo na tejto ploche je vysiata špeciálna zmes pre opeľovače, na jeseň tu budú vysadené medonosné dreviny a kry," skonštatovala Beňová.         

Samotná včelnica bude pozostávať z drevenej stavby s technickým zázemím a ovládacou jednotkou, piatich úľov na podstavcoch, oborového oplotenia s uzamykateľnou bránkou a riadnym značením. "V priestore nebudeme nikdy pracovať s chemickými prípravkami, ako je tomu na poľných kultúrach, čo vo všeobecnosti negatívne ovplyvňuje správanie včelstiev," podotkla riaditeľka Botanickej záhrady.         

Aktuálne sú v priestore budúcej včelnice v zemi pripravené inžinierske siete - elektrina pre napojenie stavby, kabeláž pre wifi a kameru pre časozberné video. Informačný systém bude pozostávať z edukatívnych interaktívnych tabúľ, ktoré budú odbornú aj laickú verejnosť vzdelávať v téme dôležitosti opeľovačov.         

Informovať budú aj o včelstvách, medonosných rastlinách s prepojením na životné prostredie a biodiverzitu. Nebudú chýbať ani tabuľky informujúce o umiestnení včelstiev. Všetky súčasti projektu BIO:VCEL:IN budú dokončené v roku 2024.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Experimentálnu záhradu na SPU je možné sledovať aj cez počítač či mobil
Milovníci prírody môžu sledovať experimentálnu záhradu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj virtuálne.
viac
13.03.2023
V edukačnej včelnici pribudol apidomček
Projekt nitrianskej edukačnej včelnice sa po zime opäť rozbieha. Ako uviedli členovia občianskeho združenia (OZ) Zoborské včely, v novej sezóne sú plánované školské exkurzie i pobyty v novom apidomčeku.
viac
15.03.2023
Botanická záhrada ponúkne Beh o život, grilovačku a ochutnávku piva
Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravila pre svojich návštevníkov Beh o život. Konať sa bude 21. marca od 18.00 do 22.00 h. Podľa organizátorov ide o podujatie, ktoré preverí telesné i mentálne schopnosti bežca.
viac
20.05.2023
Nové Envirocentrum bude vzdelávať verejnosť v oblasti klimatických zmien
Na vzdelávanie a osvetu v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia bude zamerané nové Envirocentrum, ktoré vzniká v Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %