Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.06.2020 11:40

Experimentálnu záhradu na SPU je možné sledovať aj cez počítač či mobil


Snímka zdroj: (interaktivnazahrada.sk).


Milovníci prírody môžu sledovať experimentálnu záhradu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj virtuálne.


Kamera umiestnená v záhrade sprostredkúva neustály live stream a umožňuje sledovať dynamiku bylinných spoločenstiev kedykoľvek prostredníctvom mobilu či počítača.

Kamera okrem toho zhotovuje aj fotografické snímky, z ktorých sa následne zostaví celoročná vizuálna prezentácia bylinných kompozícií v záhrade. „Tá predstaví jej krásy od jari do jesene,” uviedla Viera Šajbidorová z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU.

Fakulta má vo svojom areáli zriadený aj pozorovací úľ. Podľa slov Mareka Urbana z SPU je aj vďaka nemu vidieť, že sa včelám v meste darí, dokonca lepšie ako na vidieku. „V mestskom prostredí sa vysádzajú rozmanité druhy zelene, takže vždy nejaké rastliny kvitnú. Včely majú počas celej sezóny znášku, či už peľovú alebo nektárovú, no na vidieku sú často odkázané len na monokultúry,” dodal Urban.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Jarná výstava pre záhradníctvo a záhradkárov Gardenia
Viac ako 300 vystavovateľov sa prezentuje na jarnej výstave Gardenia, ktorej 20. ročník sa začal 14. apríla 2016 na výstavisku Agrokomplexu v Nitre.
viac
23.11.2020
Edu TV - databáza krátkych video hodín pre žiakov ZŠ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou počas zatvorenia škôl. Edu TV bude databázou krátkych video hodín pre žiakov základných škôl.
viac
16.05.2022
Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu
Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.
viac
15.03.2023
Botanická záhrada ponúkne Beh o život, grilovačku a ochutnávku piva
Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravila pre svojich návštevníkov Beh o život. Konať sa bude 21. marca od 18.00 do 22.00 h. Podľa organizátorov ide o podujatie, ktoré preverí telesné i mentálne schopnosti bežca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %